2024. április 19., péntek

Rövid idő alatt is fel lehet készülni?

Tanácsok egyetemistáknak, diákoknak
Gera Ibolya magiszter

Gera Ibolya magiszter

Vizsgaidőszakban, év közben egyetemi hallgatók, középiskolások általában a kevés időre panaszkodnak. Hogyan lehet rövid idő alatt több tantárgyból felkészülni? – kérdeztem mgr. Gera Ibolya pszichológust, az Újvidéki Óvóképző Iskola projektkoordinátorát.

– Amikor egyszerre több tárggyal foglalkozunk, a legjobb úgy válogatni őket, hogy minél különbözőbbek legyenek és kövessék egymást. Ugyanazon a napon tanulhatunk tánclépéseket vagy mértani ábrázolást és irodalmi-, történelemanyagot… akkor megvan az a különbség, amely elválasztja az anyagok tárolási formáját. Komoly segítséget jelent a jegyzetelés. Van, aki a könyvben a szöveget szereti aláhúzgálni? Ez nem hasznos! Az anyagot tanulmányozni kell elemeire bontva, azok térbeli beosztásával, esetleg eltérve a könyv vonalától. Jó a lecke, a teljes vizsgaanyag feltérképezése. Nagy térképeket lehet készíteni. Asztalra teríteni, különböző színekkel írni, ábrázolni, a legfontosabb fogalmakat kiemelni, nyilakkal összekötni. Ez térkép (agytérkép) készítésére hasonlít! Ilyeneket az óvodások, kisiskolások szívesen követnek munkalapjaikon. Idősebb diákok saját munkalapokat, gondolatmenet-, agytérképeket készítenek! A tanulás valójában rejtett kincs (tudás) utáni kutatás!

Hol kezdjék azok, akik eddig elhanyagolták a tanulást, s most elfogta őket a pánik?

– Lehet, hogy segítséget jelenthet a párban tanulás? Rendszerint a munkacsapatok kölcsönösen erősítik egymást a vészhelyzetekben. A csapat, illetve pármunkában a legjobb a kölcsönös segítségnyújtás. Van, aki jobban érti/tolmácsolja a matekot, más a gyurmázásban tud példát adni.

Hogyan tanuljanak eredményesen a középiskolás diákok?

– A tanulás kérdés-válaszkutatás kell, hogy legyen. Gondolkodni, érvelni, álláspontokat váltogatva, pró és kontra, vitázni jó a tananyaggal! Ifjúkorban kimondottan fontos az önbizalmon, önbecslésen gyakorolni, továbbá vitába szállni kortársakkal és tanárokkal/felnőttekkel, ami során tisztelik a vita résztvevőit!

Hogyan győzzék le a diákok és az egyetemisták a feleléstől, a szóbeli vizsgától való túlzott lámpalázukat?

– Tudatosítani kell a lázas állapotot, ráismerve kimondani, megfogalmazni az állapotot, és körülírni a szemben állónak/ülőnek. Ez pánikszerű félelem, amely osztás közben enyhülni tud. Fontos, hogy a diák ne szökjön el, hanem maradjon a vizsgahelyzetben. A lámpalázat tanúsító és/jelentő vizsgázót arra utalom, maradjon a vizsgahelyzetben, és ne feleljen mindaddig, amíg nem csitul le a láza. Néha már 2-3 perc után jelenti, hogy képes felelni. Időközben a többi jelölt előttem ülve felel a saját kérdéseire.