2024. május 5., vasárnap

Semmit nem árulunk, tudást kínálunk

Gazdaképző előadások a Mezőgazdasági Karon
Dr. Dragana Latković

Dr. Dragana Latković

Dr. Dragana Latković, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának növénytermesztési és konyhakertészeti szakosztályának igazgatója tegnap meghirdette az 5. Gazduram, jó napot! elnevezésű kétnapos, tudományos szaktanácskozást, amelyre február 9-én és 10-én kerül sor a Mezőgazdasági Karon, a Tartományi Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság, valamint a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság szervezésében.

Folyamatos képzésük céljából a mezőgazdasági termelők ezúttal 14 szakmai előadásra számíthatnak. Újdonság lesz a vitafórum, amelyre a szervezők legalább negyven egyetemi tanárt, munkatársat és újságírót várnak.

A tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási- és erdészeti titkárhelyettes ismerteti majd a tartományi kormány mezőgazdasági fejlesztési programját a szakmai tanásadás első napján. Az előadások főtémája a búza lesz, továbbá a termelők feleletet kapnak arra, milyen mennyiségű szármaradvány beszántása a célszerű. Dr. Latković elmondta, hogy az egészséges életmód és táplálkozás céljából ismertetik az alternatív növényeket, és beszélni fognak az értékesítésükről. A február 10-ei előadások témáiból megemlítjük a következőket: az öntözés lehetősége a növénytermesztésben, biodízel házilag, a búzatermesztés nehézségei, az olajnövények termesztése, a napraforgó védelme. „Semmit nem árulunk, tudást kínálunk” – hangsúlyozta dr. Latković egyetemi tanár a szaktanácskozás beharangozása kapcsán.

Elismerésben részesültek azok, akik eddig eredményes együttműködést valósítottak meg az újvidéki Mezőgazdasági Kar szakembereivel.

A díjazottak között voltak a magyarkanizsai mezőgazdasági termelők. Őket képviselte Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai községi tanács tagja, valamint Aleksandar Stojanović, az Agrárunió elnöke.

Stojanović magyar nyelven elmondta olvasóinknak, hogy az Agráruniónak mintegy kétezer bejegyzett mezőgazdasági termelőjét illeti az elismerés. Ők ugyanis részt vesznek a lakossági fórumokon, előadásokon, amelyet az újvidéki mezőgazdasági intézet szakemberei tartanak számukra az önkormányzat és az Agrárunió szervezésében. A községi falugazdák tavaly 7400 tárgyat dolgoztak fel. Folyamatosan tanácsadással segítik a termelőket, a támogatást igénylőket pedig például az űrlapok kitöltésében is. Képzéseket szerveznek az idősebb termelőknek is, akik ennek köszönhetően

megtanulják, hogyan kővessék a munkájukhoz hasznos honlapokat.

Nyitókép: Dr. Dragana Latković