2024. április 25., csütörtök

Kivonulnak a külföldi bankok Szerbiából

Helyüket hazai üzletemberek veszik át

Az Európai Unióban működő pénzintézetek leányvállalatainak kivonulása Szerbiából szinte várható volt, ami a problémás hitelek sokaságával, valamint a pénzügyi tőke nagyobb egységekbe való tömörülésével magyarázható – állapították meg tegnapi összejövetelükön az ország vezető közgazdászai.

Boško Živković, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora kifejtette, nem meglepő, hogy egyre több külföldi pénzintézet áruba bocsátja szerbiai bankjait, de azon sem kell csodálkoznunk., hogy ezeket a bankokat hazai üzletemberek vásárolják fel.

– Délkelet-Európában a bankrendszer növekedésére és erősödésére jelenleg nagyon kicsik az esélyek. Az európai bankok nagy gondokkal küszködnek, forgótőkéjük is egyre kisebb, mert nem számoltak azzal, hogy a délkelet-európai országokba kihelyezett bankintézeteikben kialakult problémás hitelek megoldása tőkéjük egy részének felemésztését is jelenti majd – mondta Boško Živković.

Évekkel ezelőtt azt néztük végig, hogyan vásárolják fel, viszonylag kedvező feltételek közepette, a külföldi bankok a hazai pénzintézeteket, napjainkban pedig annak vagyunk szemtanúi, miként kerülnek vissza szerbiai üzletemberek tulajdonába.

Ivan Nikolić közgazdász szerint a szerbiai pénzügyi piacon sok volt a kicsinek mondható bankpiaci tőkerészesedéssel rendelkező pénzintézet, így várható volt tagosításuk, azaz csoportosulásuk. Elméletileg a tagosítás csak erősítheti a bankok közötti versengést, ami elsősorban az ügyfeleknek kedvez.

Az összejövetelen felszólalt Miodrag Kostić, az MK Commerce tulajdonosa is, aki elújságolta, hogy kedden felvásárolta a görög érdekeltségű Alfa Bank tőkéjének a 100 százalékát. Kostić egyébként már birtokolja az AIK Bankot, amely a hazai bankpiaci részesedés tekintetében a hatodik helyet foglalja el. Ugyancsak résztulajdonosa, 20 százalékos részesedéssel, a Gorenjska Bankának is.

A napokban még egy külföldi bank került vissza szerbiai tulajdonba, mégpedig a Findomestic a.d. Beograd, amelyet a kragujevaci Direktna banka tulajdonosai, Andrej Jovanović és Bojan Milovanović vásároltak fel. A Findomestic a.d. Beograd az olaszországi Findomestic Bank részét képezi.