2024. március 29., péntek

U Adi se čeka prevoz smeća

U opštini Ada, smeće se skuplja na namenskoj deponiji- umesto izgradnje prostora za sortiranje smeća, bilo bi korisnije nabaviti više vozila za odnošenje smeća. Po planu, ove godine bi trebalo da počne sa radom regionalna Subotička deponija, koja se gradi između Bekova i Oroma, a koju su osnovali Subotica, Senta, Kanjiža i Novi Kneževac. Ada u tome nije ućestvovala.

Predsednika opštine, Zorana Bilickog smo pitali kako on misli da reši ovaj problem. Kaže da bi to bili veliki troškovi za građane kao i za opštinu da se smeće u regionalnu deponiju, da su planirali da se u Adi izgradi stanica za sortiranje smeća, kako bi se idvojilo ono što je upotrbljivo a ostalo da se prebaci na u Kikindsku regionalnu deponiju. Plan je izrađen ali su ga političari stopirali.

Opštinda samouprava je 2010.godine dobila sredstva od Zavoda za zaštitu životne sredine za ovaj projekat, koji se satojao od tri koraka. Prva faza je bila da se izradi projekat, što smo i uradili. Za drugi korak smo raspisali tender za nabavku i potpisali ugovor. Pripremili smo dozvolu za gradnju, međutim 2012.godine, kada je došlo do smene vlasti, sve je stopirano. Čak su ukinuli i Organizaciju za zaštitu životne sredine. Kada smo pokušali da nađemo ko je preuzeo ta zaduženja, nailazili smo na ćorsokak, tako da je projekat propao. Od tada se situacija promenila. S obzirom da se broj stanovnika drastično smanjio, za ovakvim ulaganjem više nema potrebe. Više bi se isplatilo nabaviti veće kamione za transport smeća, na primer od 32 kubika, koji bi mogli skupljati smeće po ulicama i direktno transportovati do regionalnog depoa.

Trenutno, preduzeće „Standard” obavlja sakupljanje smeća, ali moguće je da će u skorije vreme taj posao preuzeti druga firma, s tim da se zaštite interesi radnika. Ako do ovoga dođe, do 2018.godine opštinska samouprava u Adi bi trebala da smanji broj zaposlenih za oko dvadest radnika što bi mogli rešiti žrtvovanjem delatnosti koja zapošljava više osoba. U ovom slučaju bi cene komunalnih usluga određivala opštinsa samouprava- rekao je predsednik opštine.

Dodao je i to da su dobili ponude od okolnih regionalnih deponija, međutim radije će sačekati da se izgradi deponija u Oromu, čime će imati više izbora za ovoženje smeća kao konkurencije u cenama. Biće raznih pregovora, ali u svakom slučaju za sada će u Adi ostati sve po starom dok se ne dođe do najboljeg rešenja za građane i za opštinu.