2024. április 23., kedd

Jövőre eltűnhet a bűz?

Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter zombori látogatása során ismertette a minisztérium idei támogatási terveit, de beszélt az állati fehérjegyár (Proteinka) által kibocsájtott dögletes bűz megszüntetéséről is.

A miniszter elmondta, hogy az idei agrárköltségvetés 3,5 milliárd dinárral nagyobb a tavalyinál, tehát jut az ösztönző eszközökre. A minisztérium a fiatal mezőgazdasági termelőket kívánja konkurens helyzetbe hozni a vállalkozás-építő támogatásával, ami a beruházások 70 százalékos ösztönzését jelenti. A kezdő agrárvállalkozókkal szembeni elvárás, hogy fizessék a nyugdíjbiztosítást, és ne munkanélküliként jelenjenek meg a munka, a termelés és a kereskedelem piacán. Az idei szubvenciók a gyümölcstermesztést és a konyhakertészetet célozzák meg, a hamarosan megjelenő pályázatokon meghatározott méretű traktorokra és pótkocsikra lehet támogatást nyerni, amihez a minisztérium 50 százalékos hozzájárulást nyújt, ám ezenkívül a pályázatok révén egyéb eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik.
Nedimović kiemelte, hogy Zombor a figyelem középpontjában állt az állami termőföldek bérbeadása körüli huzavonák, földbitorlások miatt, de mára az önkormányzatnak köszönhetően, a helyzet lecsillapodott, és sokkal rendezettebb a korábbinál. Hangsúlyozta, a problémák kiküszöbölése után növekedett a bevétel a városi költségvetésben, egyben több pénz jut a tartománynak és a köztársaságnak is.
Házigazdájával, Antonio Ratković polgármester-helyettessel a döghamvasztóról is beszéltek.
– Meggyőződésem, hogy 2018-ra eltűnik a bűz a városból. Ismerem az állati fehérje földolgozásának országos problematikáját. Van egy külföldi partner, aki hajlandó befektetni ebbe az ágazatba. A kormány a következő két-három hónapban nyilvánosságra hozza az állati hulladék kezeléséről szóló terveit, amelyekben kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. Tudni kell, hogy Szerbia a jószághulladék kezelése miatt az Energozelena kompánia följelentése nyomán a párizsi döntőbíróság előtt áll, ezért a kormány terveiről többet nem mondhatok – jelentette ki a miniszter.
A madárinfluenza kapcsán közölte, hogy azt egy kevésbé agresszív vírus okozta, több helyen is megjelent, de a helyzet központi és regionális ellenőrzés alatt áll.