2024. április 20., szombat

Megújul a fűtési rendszer

A bácsfeketehegyi kultúrházban felújító munkálatok zajlanak – Új alkalmazott segíti az egyesület munkáját

A bácsfeketehegyi kultúrotthonban komoly munka folyik, korszerű gázkazánok váltják fel az elöregedett, régi kazánokat. Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy egyesületükben megpróbálnak hosszútávon gondolkozni, s ez a felújítás is ennek a jegyében zajlik.

Sárközi István és Harangozó Adél az új kazán mellett (Lakatos János felvétele)

Sárközi István és Harangozó Adél az új kazán mellett (Lakatos János felvétele)

– A kultúrotthonban és a színházteremben is próbáljuk felújítani a fűtési rendszert. A kishegyesi községi tanács határozatot hozott, melynek értelmében támogatni fogják minden községi intézmény fűtési rendszerének a korszerűsítését. Ebből kiindulva elkezdtünk gondolkozni pályázati lehetőségeken is, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél sikeresen pályáztunk erre a célra. Egy több éves projektum ez, aminek az első része két gázkazán beszerzése és beszerelése. Az önkormányzat azzal támogat bennünket, hogy segít rákapcsolódni a gázvezetékre és kifizetik az illetékeket. Több oka is van annak, hogy a régi, széntüzelésű kazánt le kell cserélnünk. A leglényegesebb, hogy már elöregedett, és próbáljuk korszerűsíteni az egész rendszert – mondta el Sárközi.

A fűtési rendszer azért is fontos a bácsfeketehegyi művelődési egyesület számára, mert vajdasági szintű rendezvények szervezését vállalták magukra. Az új fűtési rendszer a Vajdasági Amatőr Színjátszók találkozóján fog úgymond „bemutatkozni”, számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a fűtési rendszer felújításán túl is dolgoznak a kultúrotthonon és a színháztermen. Meszelnek és megpróbálják felújítani a fa elemeket.

A felújítások mellett megpróbálják az egyesület működését is magasabb szintre emelni, mondta el Sárközi. Többek között ezt a célt szolgálja egy fiatal munkatárs alkalmazása is.

– Eddig is többek voltunk egy egyszerű civil szervezetnél, most megpróbálunk az intézményesedés útjára lépni. Az idei évtől bővül az alkalmazottjaink száma is: eddig egy gondnoknak biztosítottunk munkát, most egy tanítóképzőt végzett fiatal hölgyet, Harangozó Adélt is alkalmazzuk. Ezáltal megpróbálunk a külvilág felé egy rendszerezettebb, komolyabb arculatot mutatni, és jobb kommunikációt kialakítani. Emellett a pályázatírást is szeretnénk magasabb szintre emelni – fogalmazott Sárközi.

Az elnök végezetül arról is beszámolt, hogy igen aktív élet folyik az egyesületben. Most hétvégén fog kezdődni a néptánc- és népzeneoktatás, a rá következő héten pedig beindul a versmondás és a színjátszás. Hamarosan egy közös könyvbemutatót tartanak a könyvtárral, a Gazdakörrel együtt pedig beindítják a téli szerda estéket, ahol különböző mezőgazdasági témákat dolgoznak fel. Március 11-én nőnapi bálra kerül sor, március 18-án pedig megtartják a XX. Podolszki József Emléknapot. Ezt követően fog sor kerülni az amatőr színjátszók szemléjére.