2024. március 29., péntek
CANNESI FILMFESZTIVÁL

Pedro Almodóvar lesz a zsűrielnök

Pedro Almodóvar lesz a 70. cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke. Az Oscar-díjas spanyol filmrendező visszatérő vendége a világ egyik legrangosabb filmes találkozójának, ahol számos díjjal jutalmazták, de az Arany Pálmát még soha nem nyerte el.

A Mindent anyámról és a Beszélj hozzá! című filmek alkotója a Mad Max-filmek ausztrál rendezőjét, George Millert követi az elnöki székben. A zsűri többi tagjával május 28-án adja majd át a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a fesztiválon.

,,Nagyon boldog vagyok, hogy ebben a kivételes tisztségben ünnepelhetem a cannes-i filmfesztivál 70. évfordulóját” – mondta a 67 éves rendező a fesztivál közleménye szerint.

,,Hálás vagyok, megtisztelt

etve érzem magam és lámpalázam van. Zsűrielnöknek lenni nagy felelősség, és remélem, a helyzet magaslatán leszek. Azt mondhatom, hogy szívvel-lélekkel teszem majd a dolgom, amely egyszerre öröm és privilégium” – tette hozzá.

Pedro Almodóvar 1992-ben a zsűri tagja volt Cannes-ban, akkor Gérard Depardieu francia színész vezette a testületet. Filmjeivel ötször kapott meghívást a hivatalos versenyprogramba (Mindent anyámról, Volver, Megtört ölelések, A bőr, amelyben élek, Julieta).

A Mindent anyámról című alkotásáért 1999-ben megkapta a legjobb rendezés díját, 2006-ban pedig a Volver a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb női alakításnak járó szobrot érdemelte ki.

Almodóvar az Oscar-díjat is kétszer vehette át: 2000-ben a Mindent anyámról című filmjével megnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját, 2003-ban pedig a Beszélj hozzá! című alkotásával elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó aranyszobrot.

A május 17-én kezdődő fesztivál zsűrijének tagjait és a versenybe meghívott filmek listáját április közepén teszik közzé.