2024. március 29., péntek

Hetvenöt éve történt

A vajdasági kormány, a bácskai pravoszláv egyházmegye és az óbecsei önkormányzat közös szervezésében vasárnap este az óbecsei Városi Színházban tartották meg az 1942-es sajkásvidéki-újvidéki razziáról való jubileumi megemlékezést.
A megjelenteket Dragan Tošić polgármester és Snežana Sedlar, a tartományi képviselőház alelnöke üdvözölte, majd a bácskai pravoszláv egyházmegye prelátusa (protojerej), Vladan Simić szólt a közönséghez, aki szerint az igazságot nem szabad eltitkolni és nem szabad féligazságokat hirdetni. Milovan Miodragović mgr. esperes ezt követően Jovan Radosavljević házfőnök Razzia és táborok a Bácskában a második világháború alatt című könyvéről beszélt, amely öt évvel ezelőtt jelent meg. Szerinte a háború után a kényszerű testvériség-egység nevében eltussolták a razzia áldozatainak valós számát, de az emberi nemesség példáit – Bajcsy-Zsilinszky Endre magyar országgyűlési képviselő kiállását és egy névtelen, a sárvári tábor fogvatartottait segítő fiatal lány esetét – megemlítve szólt arról is, hogy van remény és tisztesség.

Az óbecsei Városi Múzeum történésze, Nemanja Karapandžić az óbecsei razzia előzményeit és történéseit idézte fel, amelyben több mint kétszáz szerb, zsidó és roma került a Tisza jege alá, majd a megemlékezés végén levetítették a Miloš Popović rendezésében készült A halhatatlanság gyermekei című dokumentumfilmet.