2024. április 19., péntek
Rvanje

Izbor za najboljeg sekretara u sportu

Razgovor sa Milanom Jelićem, generalnim sekretarom Rvačkog saveza Srbije

Nemeš Viktor je prošlu sezonu počeo sa zlatnom medaljom koju je osvojio na Zagreb Open takmičenju. Davor Štefanek je osvojio treće mesto na VN Mađarske, gde je porazio Nemeš Matea 6:5. Nemeš Mate je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe od 23 godine. Na Evropskom prvenstvu za odrasle u Rigi, Davor Štefanek, Aleksandar Maksimović i Nemeš Viktor su osvojili treće mesto dok je Kristijan Fris zauzeo peto mesto. Na kvalifikacijama za olimpijadu u Zrenjaninu, Nemeš Viktor je izborio pravo na učešće tako da smo imali tri predstavnika u rvanju. Onda je došao senzacionalan uspeh: Štefanek je osvojio zlato u grčko-rimskom stilu do 66 kg (Viktor je bio na 7. a Fris na 13.mestu)! Nakon Ria, Nađ Sebastijan je osvojio je zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Balkana (ukupno 5 medalja je osvojeno na ovom takmičenju). Na kraju: Nemeš Viktor je pobedio u svojoj klasi Na Grand Prix-u u Azerbejdžanu, Maksimović je bio treći, dok je u Beogradu Vanja Udovičić je Genralnom sekretaru Rvačkog saveza Milanu Jeliću predao nacionalnu nagradu za najboljeg sekretara u sportu.

Ovo su samo najveći turniri u poslednjih nekoliko godina, tako da je lista medalja daleko duža. 2016. godina je bila najsjajnija godina u istoriji Srbije, za koju je velikim delom zaslužan i Milan Jelić, koji je prisustvovao kampu za obuku u Senti.

-Godina 2016. je zaista bila puna fenomenalnih rezultata, a kruna je bila zlato Davora Štefaneka na Olimpijadi. Ovo sve daje podsticaj našem radu i podiže rvanje u Srbiji na viši nivo. Ukupno smo osvojili 13 medalja na svetskim takmičenjima. Veoma je važno da se ovaj uspeh nastavi i sad u Novom Sadu i navijamo da Davor onačno osvoji zlato na Evropskom prvenstvu. 

Savez priznaje da su rezultati mogući samo ukoliko se kontinuirani takmiči. Za to je potrebna i finansijska podrška. Kako savez ovo izdžava?

-Veoma teško. U 2016-oj je trebalo pripremiti seniorsku reprezentaciju gde je potrebno najviše novca. Ove godine želimo da stavimo veći naglasak na rvanje u drugim granama, te se nadamo da će ministarstvo moći da nam pomogne. 

Ministarstvo je nedavno otkrilo da će ove godine za sport biti 60 miliona manje tako da će za rvanje umesto 23,5 miliona biti izdvojeno 27,5.

-Da, ali to ne znači da bi nas bolje rangirali. U februaru će biti donešena odluka o ovome, a pozitivna odluka će uticati na bolju raspodelu novca, recimo na stipendije za rvače.

Bez ulaganja nema dobrog sportiste. Ako bolje pogledamo, uporne mlade osobe iz Sente, Kanjiže i Subotice se uče tu ali uglavnom su to klubovi koji rade sa najmanjim budžetom. Da li je dobra poruka to što bogatiji klubovi uzimaju najbolje sportiste iz siromašnijih klubova iako oni sami nijednog rvača nisu napravili? Kako savez može da pomogne siromašnijim klubovima?

-U parvu ste, mada Spartak iz Subotice ne bih svrstao tu. Savez godinama plaća troškove takmičenja, pokušavajući da iznedri medalje. Što se tiče Sente i Kanjiže, veća pažnja će se usmeriti na ove klubove, jer želimo da finansiramo trenere. To je najefikasnija pomoć. Što se mališana tiče, ispostavilo se da je potrebno najviše uzrasta ispod 15 godina za Evropsko takmičenje u maju u Beogradu. Veliko je interesovanje za ovo takmičenje.

Na osnovu postignutih rezultata, postali smo velika rvačka federacija. Svake godine iznedrimo rvače za svetska i olimpijska takmičenja. To nije mala stvar!

-Nije, ali moram da kažem da u savezu veliku pomoć dobijamo i ujedinjen tim organizatora, tako da nam i susedne zemlje prepuštaju organizacije takmičenja. I svetska rvačka federacija je pohvalila naš rad. Evropsko prvenstvo u Novom Sadu i Beogradu biće organizovano na najvišem nivou.

Organizaciju uvek dobiju gradovi Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, a i Kanjiža je organizovala mediteransko prvenstvo.  U Senti je izgrađena prelepa sportska hala pa se pitamo kada će i ovde biti organizovano jedno veće takmičenje.

-Organizovanje Evropskog prvenstva je ozbiljan posao i potrebna je adekvatna infarstruktura grada. Zaista je hala u Senti prelepa i dobro iskorišćena ali je potreban veći kapacitet tribina. Senta nema dovoljan kapacitet da primi sve strane goste za jedan ozbiljniji turnir, ali u saradnji sa okolnim mestima to nije neizvodljivo.

Na kraju 2016.godine može se odati priznanje da ste zaista najbolji sekretar u sportu u zemlji. Kako gledate na ovo dostignuće?

-Kao na sva druga priznanja, znače radost i podsticaj za budućnost. Drago mi je da neko smatra da svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Ovo naravno uključuje saradnju sa ljudima, klubovima, organizacijama i institucijama.

Trener je istakao poseban raspored na Evropskom prvenstvu, a da li možemo čuti neka konkretna imena, bilo stara ili nova?

-Spisak se sastoji od onih takmičara koji su bili uspešni u 2016.godini. Naravno, ne očekujemo samo od njih dobre rezultate i medalje, nego i od mlađih kao na primer, Vladimira Stankića, Nađ Tomaša, a kasnije i od Nađ Sebastijana. Imamo mnogo mladih i pametnih ljudi, koji moraju da nastave tamo gde su starije kolege stale.

Želim ponovo da pitam, kada će na sajtu biti novih, svežijih fotografija i vesti?

- Kritika je dobra. Moram da kažem da smo u nekoliko navrata pokušavali sa mlađim stručnjacima da rešimo stvari. Ne mogu da vam kažem tačan datum, ali ove godine će biti postavljeno više fotografija i biće spektakularniji. Ovo pitanje svakako moramo što pre rešiti.