2024. április 20., szombat

A Gerincbántalmak első olvasópróbája

Harmadik bemutatójára készül a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata harmadik bemutatójának előkészületei kezdődtek meg. Az új produkció címe Gerincbántalmak. Az első olvasópróbán jelen voltak a szereplők, Pálfi Ervin, Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, G. Erdélyi Hermina és Pesitz Mónika. Az előadást Veljko Mićunović rendezi, a dramaturg Slobodan Obradović, a díszlettervező Marija Kalabić, a jelmeztervező pedig Marko Marosiuk. A bemutatóra március 10-én kerül sor, az első reprízre pedig vélhetően másnap. Az új előadást Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője harangozta be:

– Nagyon aktuális lesz, ugyanis a téma, amit boncolgat, mindannyiunkra vonatkozhat jelen pillanatban Szerbiában. Arról szól majd, hogy mire vagyunk képesek munkahelyünk megőrzése érdekében, ez pedig ebben a zűrös időszakban, a létszámstop és a leépítések fényében, minden intézményt érint – mondta Gyarmati Kata.

A Gerincbántalmak színpadra állítása kapcsán Veljko Mićunović rendező is kifejtette gondolatait:

– Először dolgozhatok a szabadkai Népszínház Magyar Társulatával. Másfél évvel ezelőtt már tárgyaltunk Gyarmati Katával arról, hogy itt rendezzek, erre most nagy örömömre sor kerülhet. Egy kortárs darabot veszünk alapul, amelynek szerzője Ingrid Lausund. Az előadásban nem a napi aktualitásokra helyezzük a hangsúlyt. Arra törekszünk, hogy a bennünket érintő jelenségeket szélesebb látókörben mutassuk be, ugyanakkor egyes problematikák megkerülhetetlenül felismerhetők lesznek. Ezekkel foglalkozunk, ha nem is humorosan, de ironikus módon – hallottuk a rendezőtől, a továbbiakban pedig a színészek meghallgatták a rendező elképzeléseit az előadásról és elkezdődött az első olvasópróba.