2024. április 25., csütörtök

Medve mese a színpadon

Ma bemutató a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Medve mese címmel mutatja be legújabb előadását ma délelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínház, amelynek színésze, Papp Arnold elsősorban a négy és hét év közötti gyermekeket célozza meg sajátos hangulatú mesedarabjával. Az előadás középpontjában Bendegúzról, a medvéről szóló történetek állnak, amelyek az alkotó reményei szerint teljes mértékben magukkal tudják majd ragadni a közönséget.

 – Amikor az igazgatónk, Wischer Johann elmondta, azt szeretné, ha ebben az évadban valamennyien készítenénk egy-egy olyan produkciót is, amelyben egyedül állunk színpadra, azonnal arra gondoltam, hogy mivel nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, nekik szeretnék előadást készíteni. Azzal már a korábbi tapasztalataim alapján is tisztában voltam, hogy a gyermekek egészen más módon viselkednek a közönség soraiban ülve, mint a felnőttek, ugyanakkor egészen másfajta energiákat is kap tőlük az ember, mint a felnőttektől. Mivel korábban még nem volt lehetőségem arra, hogy egyedül is kipróbáljam magam a színpadon – hiszen amikor az akadémiai évek alatt mono- vagy duodrámát kellett készítenünk, akkor mi Lőrinc Tímea kolléganőmmel közösen készítettük el a Krumplirózsa című előadást, amit egyébként utána itt, Zentán is nagy sikerrel játszottunk –, úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon jó iskola lesz számomra, hiszen a gyermekek teljesen őszinték és felszabadultak, így annak, aki interaktív gyermekelőadást készít, valóban mindenre fel kell készülnie. Az is fontos szempont volt ugyanakkor, hogy már régóta éreztem azt, talán nagyobb hangsúlyt kellene fektetnem a mesékre és a mesélésre, hiszen annak ellenére, hogy nagyon szeretem a meséket, valamilyen oknál fogva soha nem adódott alkalmam arra, hogy behatóbban is foglalkozzam velük. Abban bíztam, mostanra már elegendő tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy megpróbálkozzak ezzel a műfajjal, és ezeknek a tapasztalatoknak köszönhetően jobban át tudjam élni és jobban át is tudjam adni a közönségnek azt a történetet, amelyet megjelenítek, mint ahogyan korábban tudtam volna – magyarázta lapunknak nyilatkozva Papp Arnold, aki saját bevallása szerint már a kezdetektől fogva tudta, hogy a medvékről szeretne mesélni a gyermekeknek.

– Az volt az elsődleges célom, hogy mindenképpen medvékről szóló történetet dolgozzak fel. Olyan medvékről szóló mese viszont, amely nem túlzottan közismert, elég kevés van. Jómagam is csak hosszas kutakodás után találtam rá az ötre, amelyek megtetszettek, és amelyek közül azután kiválasztottam azt a hármat, amelyeket megtanultam. Ezt követően született meg a kerettörténet, amely összefűzi ezeket a meséket: a barátomat, Bendegúzt bezárták, és a közönség soraiban helyet foglaló gyermekekkel közösen kell neki segítenünk abban, hogy kiszabaduljon. Ezeknek a meséknek egyébként véleményem szerint nemcsak a gyerekek számára lehet mondanivalója, hanem a felnőttek számára is, hiszen olyan értékeket közvetítenek és olyan gondolatokat közölnek, amelyek életkortól függetlenül mindenkor fontosak kell, hogy legyenek az embernek – hangsúlyozta Arnold, hozzátéve, a próbafolyamat számos kihívást is tartogatott számára.

– A legnagyobb kihívás az volt, hogy megtaláljam azokat az egészséges határokat, amelyek lehetővé teszik számomra, hogy ne essek túlzásokba, tehát ne legyen se túl kitett, se túl komolytalan, se túl drámai. Mivel most készítettem először ilyen jellegű előadást, ráadásul teljesen egyedül, nem mindig éreztem azonnal, hogy hol vannak ezek a határok, és ezért sok energiám elment ezekre az ún. finomhangolásokra, de úgy érzem, mostanra sikerült őket olyan módon beállítanom, hogy az előadás a közönség számára is és számomra is élvezhető legyen, amit rendkívül fontosnak tartok. Azt gondolom ugyanis, hogy a mai gyerekek túlzottan is hozzá vannak szokva a televízió által nyújtott kész képi világhoz, ahhoz, amit már nem kell továbbgondolniuk. Éppen ezért ezek által a történetek által meg szerettem volna próbálni egy kicsit beindítani a fantáziájukat, annak érdekében, hogy valóban el tudják képzelni azokat a történéseket, amelyekről beszélek. Emiatt döntöttem úgy, hogy nem használok sem díszletet, sem jelmezt, hanem kizárólag rájuk, illetve az ő képzelőerejükre fogok hagyatkozni – magyarázta Arnold, hozzáfűzve, mindennek elérésében a gitárja is igen sokat segít neki.

– A gitár rendkívül hasznos eszköz a színpadon. Azt szokták mondani, azért, mert amikor az ember fél, van mibe kapaszkodnia, de természetesen nemcsak ezért, hanem azért is, mert tapasztalataim szerint a gyermekeket eleve lenyűgözi az, ha egy hangszert látnak és hallanak a színpadon, ráadásul ebben az előadásban nemcsak játszom a gitáromon, hanem különféle hanghatásokat is igyekszem elérni a segítségével, ugyanakkor transzparensként, valamint számos egyéb eszközként is szolgál – emelte ki a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze, akinek saját bevallása szerint kifejezetten tetszik ez a műfaj, hiszen – ahogyan fogalmazott – nagyon jóleső érzéssel tölti el, hogy csupa mosolygós arc néz vissza rá, és rengeteg pozitív energiát kap a gyermekektől, éppen ezért – mind mondta – úgy érzi, mindenképpen lesz majd folytatása is a Medve mese című előadásának, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár ma 10 órai kezdettel a Zentai Magyar Kamaraszínházban.