2024. április 19., péntek

Nagy Préló

Zene, hagyományos ételek és tombola várja a vendégeket

Február 4-én az Ivan Sarić Műszaki Középiskolában kerül sor az idei Nagy Prélóra a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Egyesület szervezésében. Az első prelót 1879-ben tartották, s egyik legrégibb és legjelentősebb rendezvénynek számít Szabadkán.

A préló a kenderfonásból eredeztethető, melyet eleinte családoknál rendeztek meg, az összejövetelen pedig együtt szőttek, fontak, beszélgettek az idősek és fiatalok, sőt néha egy mesélő is volt közöttük. Ezzel teltek a téli napok, amíg nem kellett mezőgazdasági munkákat végezniük. Fontos társasági esemény volt ez, ami jó lehetőség volt arra, hogy az idősek átadják a fiatalabb generációknak az üzenetet, hogy legyenek büszkék hovatartozásukra, szokásaikra, s ne felejtsék el, kik is ők valójában, a legényeknek és leányoknak pedig lehetőségük volt hajnalig tartó mulatságon részt venniük, énekelniük, táncolniuk. Habár az idők során a fonás tevékenysége eltűnt, a találkozás és együttlét öröme megmaradt és helyette nagy bálokat rendeztek, mely szokás a mai napig fennmaradt, s most is mindenkit szeretettel várnak az eseményre.

A Nagy Prélóra este fél nyolctól várják a vendégeket, az ünnepélyes megnyitót követően felhangzik a Kolo igra, tamburica svira című dal és kihirdetik a pályázatra beérkezett legjobban sikerült prélódalt, illetve előadják az 1994-es győztes dalt is. Az este második felében a vendégek elfogyasztják a hagyományos vacsorát, a hangulatról pedig a Biseri Zenekar gondoskodik majd. Tíz óra körül hirdetik ki a jelentkezők közül a legszebb fonólányt, majd következik a tombola, melynek főnyereménye egy horvátországi nyaralás.