2024. április 25., csütörtök

Lopják a fát

A nagy hidegek és a tüzelőfa hiánya még inkább megnövelte a falopást Közép-Bánátban. A napokban a nagybecskereki mezőőrök Orlódnál (Orlovat) lefoglaltak egy kamiont, amelyen 15 köbméter, feltehetőleg lopott fa volt.

Erzsébetlakon (Belo Blato) is lefoglaltak néhány köbméter jogtalanul kivágott fát. A fát vágó tolvajoktól négy motoros fűrészt koboztak el.
A mezőőrök kötelesek a rendőrségnek jelenteni minden olyan esetet, amikor valakinél a határban több mint egy köbméter azonosítatlan eredetű fát találnak. Ilyenkor a rendőrjárőr kimegy a terepre és átveszi az esetet.
Nagybecskerek Város mezőőr-szolgálatának 35 tagja az egyik leghatékonyabb Bánátban. Tavaly 428 szabálysértési és 28 bűnvádi feljelentést tettek mezei lopások miatt. Az ősszel elsősorban a kukoricát lopták, de megdézsmálták a hagymát, burgonyát, a dinnyét és a szőlőt is. A mezőőrök tarlóégetés miatt 56 esetben mentek ki a terepre. Azt tapasztalják, hogy az elkövetők egyre agresszívabbak és több támadás is érte már őket.
A mezőőr-szolgálat jelenleg öt járművel rendelkezik. Remélik, hogy hamarosan egyenruhát, fényképezőgépeket és reflektorokat is kapnak, ami a még hatékonyabb munkához járul majd hozzá. A szolgálatban bíznak abban, hogy remélhetőleg rövid időn belül megérkezik az új felszerelés, mivel eddigi tapasztalatuk és értesüléseik szerint boszniai vándorjuhászok érkezhetnek Bánátba. Ők rendszerint több ezer birkaállománnyal érkeznek, és mivel többségüknél fegyver is van, így a mezőőrök sokszor konfliktusba kerülnek velük.