2024. március 29., péntek
TENISZ, AUSTRALIAN OPEN

Visszatérés a kőkorszakba

Az Australian Open egyéni döntőiben szombaton a S. WilliamsV. Williams, vasárnap pedig a NadalFederer meccs lesz műsoron. Ez a párosítás nagy meglepetésnek számít, hisz senki sem feltételezhette, hogy csupa harmincon felüli küzd meg a serlegért, a döntősök átlagéletkora ugyanis 34,5 év. Világos, nem az ő hibájuk, hogy az idény első nagy tornáján a legjobbnak bizonyultak, a fenti nevek és számadatok inkább azt sugallják, hogy a tenisz fiatal és középnemzedéke még nem nőtt fel a feladathoz, s nem használhatta ki az alkalmat, hogy Đoković, Murray, Kerber, Muguruza és még néhány nagyobb játékos betlizett Melbourne-ben. Képletesen mondva a tenisz visszatért a kőkorszakba, hisz nagy tornán Nadal–Federer döntőt 2011 (Roland Garros), Serena–Venus serlegmeccset pedig 2009 (Wimbledon) óta nem láthattunk.

Rafael Nadal nagy meccsen győzte le a bolgár Grigor Dimitrovot, aki valóban mindent megtett a siker érdekében, ám a döntő pillanatokban, például az 5. játszmában 4:4-nél elveszítette az adogatást, majd a harmadik meccslabdán alulmaradt.

Vasárnap tehát Nadal és Federer 35. meccse következik. A mérleg 23:11 Nadal javára, aki a döntőkben 14:7-re, a Grand Slam-tornákon 9:1-re, az Australian Openen pedig 3:0-ra vezet, ezért most is esélyesebbnek tekinthető. Rafa a 15., Roger pedig a 18. nagy serleget kísérli majd meg megszerezni.

Piros Zsombor döntőt játszik az Australian Open ifitornáján. A 17 éves magyar játékos pénteken legyőzte a francia Corentin Moutet-t, és a serlegért a szintén 17 éves, a felnőttranglistán 930. és balkezes izraeli Yshai Oliellel találkozik.

A női párost az utóbbi esztendők legjobb kettőse, az amerikai Bethanie Mattek és a cseh Lucie Šafářová nyerték meg. Ez a negyedik GS-titulusuk, hisz 2015-ben már győztek Melbourne-ben, majd a Roland Garroson is, tavaly pedig a US Open serlegét szerezték meg.

Ivana Jorović elődöntős a franciaországi Andrézieux-ban. A čačaki tehetség három játszmában győzte le a cseh Tereza Martincovát, és ma a döntőért vagy a francia Lou Brouleau, vagy pedig a cseh Tereza Smitková lesz az ellenfele. 

MELBOURNE. – Az Australian Open elődöntőjében, férfiak: Nadal–Dimitrov 6:3, 5:7, 7:6, 6:7, 6:4. Női páros, döntő: Mattek/Šafářová–Hlaváčková/Peng 6:7, 6:3, 6:3. Ifik, elődöntő: Piros–Moutet 6:3, 6:4.

ANDRÉZIEUX. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jorović–Martincová 6:3, 2:6, 6:4.

WESTON. – A futures 2. fordulójában: Auger Aliassime–Nagy 6:3, 6:0.

ANTALYA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Radanović–Evtimova 6:1, 6:4.