2024. április 19., péntek
25. KÉZILABDA-VB – FRANCIAORSZÁG

Francia címvédés, szlovén bronzérem

A döntőben: Franciaország–Norvégia 33:26 – Huszonnégy óra alatt két már megnyert meccset veszítettek el a horvátok

A norvég tündérmese a férfikézilabda-világbajnokság döntőjében ért véget: a szabadkártyával érkező Norvégia a csoportmérkőzésen elszenvedett 31:28-as vereség után másodszor is kikapott a vendéglátó Franciaországtól, amely így megvédte két évvel ezelőtti elsőségét. Tizedszer fordult elő, hogy egy válogatott veretlenül nyerte meg a világbajnokságot: ugyanez 1938-ban Németországnak, 1954-ben és 1958-ban Svédországnak, 1964-ben Romániának, 1967-ben Csehszlovákiának, 1982-ben Szovjetuniónak, 1986-ban Jugoszláviának, 1997-ben Oroszországnak és 2001-ben szintén a franciáknak sikerült.

A döntő első tíz percében a norvégeknek minden sikerült: szinte valamennyi támadásukat góllal fejezték be, az átlövők bombái után Thierry Omeyer folyamatosan a hálóból halászta ki a labdát, a hazai csapat pedig igyekezett tartani a lépést az ellenféllel. Ez többé-kevésbé sikerült is, hiszen Norvégia néhányszor háromgólos előnyre tett szert, de a félidő vége felé a folyamatos rohanásukba több hiba is becsúszott, így a franciák folyamatosan csökkentették a hátrányukat, majd néhány Vincent Gerard-védést követően az első játékrész utolsó másodpercében a vezetést is sikerült átvenniük. A vendéglátó franciák közül az első félidőben Nikola Karabatić volt a legjobb, aki góljai mellett hétmétereseket harcolt ki, s nagyon hasznosan játszott. A második félidő elején a franciák elkapták a fonalat, Gerard védései után ők rohantak át a norvég védelmen, s 22:18-as vezetésre tettek szert, amire Christian Berge azonnal időkéréssel reagált. Ez azonban nem segített csapatán, amely nem találta meg az ellenszert a franciák beállósai ellen, így tíz perccel a mérkőzés vége előtt 29:23-ra vezetett a házigazda. Innen a franciákat csak csodával határos módon lehetett volna megverni, de vasárnap este a norvég csodára utaló jeleket még nyomokban sem lehetett találni a párizsi Accorhotels Arénában. Franciaország 15:9-re nyerte meg a második játékrészt, s 33:26-os végeredménnyel védte meg a világbajnoki címét. A francia válogatott legeredményesebb játékosa Karabatić lett hat góllal, Kentin Mahe, Michael Guigou és Valentin Portre is öt-öt gólt lőtt, a kapusok közül Omeyer 12 lövésből 2-t hárított (17 százalék), míg Gerard 27 norvég próbálkozásból 11-et hatástalanított (41 százalék). Sokat elmond a franciák védekezéséről, hogy ők 53-szor lőttek kapura, míg a norvégeknek ez csak 46-szor sikerült.

Hiába a négy közé jutás, Babićot leváltják?

Az egyik legjobb teljesítménnyel a horvátok rukkoltak elő a világbajnokságon, ez azonban sovány vigasz számukra, mert érmet nem sikerült szerezniük, pedig az elődöntőben is karnyújtásnyira voltak a győzelemtől, a bronzmérkőzésen pedig nyolcgólos előnyt hagytak veszni. Horvátország az Eb-győztes németek mögött második lett a C csoportban, az egyenes kieséses szakaszban pedig Egyiptom után az egyik fő esélyes Spanyolországot is legyőzte, a norvégek elleni elődöntőben pedig meccslabdája volt, hiszen 22:22-es állásnál Zlatko Horvat időn túli hétméterest végezhetett el. Ő azonban hibázott, pontosabban Torbjorn Bergerud védett, s a hosszabbításban Norvégia kiharcolta a győzelmet. A harmadik helyért lejátszott találkozón Željko Babić kiválasztottjai a félidőben öt, a negyvenedik percben pedig nyolc góllal (24:16) vezettek Szlovénia ellen, s az utolsó tíz perc is ötgólos horvát előnnyel kezdődött. Szlovénia ritkán látható hajrát produkált, aminek az lett az eredménye, hogy az 57. percben már 29:29 volt az állás. Utána még született egy horvát gól, de Szlovénia kettővel válaszolt, így története során először sikerült érmet szereznie világbajnokságon.

A horvát játékosok érthetően csalódottak voltak a szombati bronzmérkőzés után. Manuel Štrlek elmondta, ez volt élete legrosszabb 24 órája, hiszen két olyan meccsen maradtak alul, amelyek közül egyiket sem lett volna szabad elveszíteniük.

„Kevesebb mint egy napon belül veszítettünk két olyan meccset, amelyek közül egyiket sem kellett volna elvesztenünk. Erre nem tudok magyarázattal szolgálni. A hajrában Szlovénia csodálatosan játszott, mi pedig olyanok voltunk, mintha valaki lekapcsolta volna a villanyt” – nyilatkozta a Kielce balszélsője.

A horvát lapok szerint Babić napjai meg vannak számlálva a kispadon, ugyanis hiába juttatta be a csapatot a négy közé, ott két – félig már megnyert – mérkőzést is elveszített, s a szövetségben nem akarják, hogy hasonló eset előforduljon a jövő évi, horvát rendezésű Európa-bajnokságon.

Veselin Vujović, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya elmondta, nem tudja, hogyan nyerték meg a mérkőzést:

„Pocsékul kezdtünk, tizennyolc gólt kaptunk az első félidőben, ami rengeteg. Az utolsó tíz percben végre elhittük, hogy van esélyünk a győzelemre. Természetesen nagyon elégedett vagyok, hiszen győztünk, és ez volt az álmom, de tényleg nem tudom, hogyan nyertük meg ezt a meccset” – mondta Vujović a világbajnokság hivatalos honlapjának.

A péntek esti elődöntőben:  Horvátország–Norvégia 25:28 (10:12, 22:22, 24:24) – hosszabbítás után.

A 3. helyért: Szlovénia–Horvátország 31:30 (13:18).

A döntőben: Franciaország–Norvégia 33:26 (18:17).

Az álomcsapat

Kapus: Vincent Gerard (francia)

Jobbszélső: Kristian Björnsen (norvég)

Jobbátlövő: Nedim Remili (francia)

Irányító: Domagoj Duvnjak (horvát)

Beálló: Bjarte Myrhol (norvég)

Balátlövő: Sander Sagosen (norvég)

Balszélső: Jerry Tollbring (svéd)

A legértékesebb játékos (MVP): Nikola Karabatić (francia)

Gólkirály: Kiril Lazarov (macedón) – 50 gól