2024. április 24., szerda

Hivatalosan is megszűnt a zombori kesztyűgyár

Fénykorában messze földön is kedvelték a zombori Crvena zvezda társadalmi vállalatban készült bőrkesztyűt, bőrárut és autóülés-huzatot. Addig jól is ment a cégnek, amíg 2003-ban nem privatizálták.

Akkor egy háromtagú konzorcium vásárolta meg árverésen, 1,3 millió dinárért. A Privatizációs Ügynökség rövidesen fölbontotta a magánosítási szerződést annak a megalapozott gyanújával, hogy a kesztyűgyár vételárát az újvidéki Zvezda kereskedelmi vállalatból és a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) Agroseme cégből „pumpálták ki”. Ez a visszaélés sosem lett végérvényesen földerítve.
A szerződés felbontásakor már csak az egykori gyár falai álltak, a berendezés jelentős részének rejtélyes módon nyoma veszett.
A Crvena zvezdában 2012 derekán kezdődött meg a csődeljárás, és hivatalosan 2017. január 10-éig tartott. A csődgondnoknak 2016-ban sikerült 2,5 millió dinárt kifizetnie a Vajdasági Banknak, mint biztosított hitelezőnek, a többi hitelezőnek viszont már nem jutott pénz. A zombori Gazdasági Bíróság az idén január 10-én jóváhagyta a csődgondnok indítványát és befejezettnek nyilvánította a csődeljárást a több mint 13 évvel ezelőtt magánosított, 1959 óta működő zombori kesztyűgyárban.