2024. április 19., péntek

Felújítják a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolát

Több évtizedes sikertelen próbálkozás után új arculatot kap a százhúsz éves épület

Az év folyamán megkezdődik a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola felújítása. A Makszim Gorkij utcában lévő, százhúsz éves épület kül- és belterének felújítására a közberuházások kezelésével foglalkozó iroda közel másfél millió eurót hagyott jóvá, az alkalmazottak, valamint az iskola ötszázhetvennyolc diákjának nagy örömére.

Már tíz éve védőkerítés, valamint a bejárat felett védőtető szolgálja a diákok, tanárok és járókelők biztonságát (Fotó: Gergely Árpád)

Már tíz éve védőkerítés, valamint a bejárat felett védőtető szolgálja a diákok, tanárok és járókelők biztonságát (Fotó: Gergely Árpád)

Nikola Matkovićot, a Vegyészeti-Technológiai Iskola igazgatóját kerestük fel, akivel a felújítás kapcsán beszélgettünk.

– A több évtizedes sikertelen próbálkozás, és reménytelen várakozás után iskolánk új arculatot kap, felújíthatjuk a homlokzatot és a belső enteriőrt is. Az idő nyomot hagyott az iskola külsején. A diákok, tanárok és járókelők biztonságának érdekében már tíz éve védőkerítés, valamint a bejárat felett védőtető szolgálja a diákok, tanárok és járókelők biztonságát. Két éve a North Engineering vállalat segített elkészíteni az épület felújításához szükséges beadandó tervdokumentációt. Beszerezték a szükséges okmányokat és társadalmilag felelős hozzáállással a kétmillió dinár értékű építkezési tervdokumentációt ingyenesen elkészítették. Az elkészült dokumentáció által már pályázhattunk a különböző intézményeknél. Szerbia közberuházások kezelésével foglalkozó irodájának a múlt évben küldtük el a tervdokumentációt, ezt követően az iroda képviselői a nyáron eljöttek megnézni az iskolát. Nagyon elragadtatta őket az épület szépsége, ezért javasolták, hogy ne csak a külső, hanem a belső felújítást is kérelmezzük – mondta az igazgató.

A tornaterem hamarosan már nem ázik be (Fotó: Gergely Árpád)

A tornaterem hamarosan már nem ázik be (Fotó: Gergely Árpád)

A szóban forgó iroda Szabadka várossal kötött szerződése alapján közel száznyolcvan millió dinárt biztosított a Vegyészeti-Technológiai Iskola homlokzata, a tornaterem, valamint összesen 72 tanterem felújítására.

– A padlózat, a falak, a külső és belső nyílászárók cseréjére is sor kerül, tulajdonképpen a teljes épületet felújítjuk. A közbeszerzési pályázatra január 31-éig adható be a dokumentáció az önkormányzatnál. Tudomásom szerint már jelentkezett néhány kivitelező. A jelentkezőknek el kell jönniük az iskolába, megtekinteni a teljes épületet, tekintettel arra, hogy mind külső, mind belső felújításokat el kell végezni, lehetőség van megnézni a tervdokumentációt is. A beruházás terjedelmére és értékére vonatkozóan nagyon fontos, hogy kiváló szakemberekből álló kivitelező jelentkezzen. A jelentkezőknek szigorúan meghatározott feltételeknek kell megfelelniük, pontos határidők, bankgaranciák biztosításával. Remélem, hogy a legmagasabb szakmai referenciákkal és kompetenciákkal rendelkező vállalat kapja meg a munkát, és a körülmények függvényében mielőbb elkezdik a felújítást. Úgy tudom, a teljes felújítás mintegy nyolc hónapot fog igénybe venni. Nagyon jó munkaszervezésre lesz szükségünk, ugyanis csak a nyári szünetben nincsenek diákok az iskolában, más időszakokban teljes kapacitással dolgozunk, emiatt különös hangsúlyt fektetünk majd a biztonságra – mondta el az igazgató.