2024. április 25., csütörtök

Felnőttképzés CNC-gépekre

Az adai Műszaki Iskola kurzusán marósokat és esztergályosokat képeznek

A munkaerőpiacon nagy igény mutatkozik a szakképzett emberekre, különösen a CNC-forgácsolókra, vagyis marósokra és esztergályosokra. Az adai Műszaki Iskola ezért azt tervezi, hogy középfokú végzettséggel rendelkező felnőtteknek CNC-forgácsoló tanfolyamot indít a tavasz folyamán, magyar nyelven, ha lesz rá igény, akkor szerb nyelven is. A középiskola az anyaországi Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatásból regisztrálja a tanfolyamot az illetékes szerb állami szervnél – tudtuk meg Gilice Hilda igazgatótól.

– Az iskolánk eddig különböző tanfolyamok tartására volt jogosult, az új szabályzat értelmében azonban minden kurzust újra kell regisztrálni a Tartományi Oktatási Titkárságnál, ami jelentős anyagi vonzattal jár. A CNC-forgácsoló tanfolyam iránt nagy az érdeklődés, ezért úgy határoztunk, hogy mindenképpen pályázunk ennek az összegnek a megszerzésére.

– A Bethlen Gábor Alapnál erre a célra 200 000 forintot nyertünk, ami lehetővé tette, hogy kidolgozzuk a regisztrálási kérelmet, illetve begyűjtsük a szükséges dokumentumokat és a szerződésmodelleket, valamint kidolgozzuk a programot. Vannak még további lépések, amit az iskolának kell biztosítania, mégpedig a képzésben részt vevő tanárok továbbképzését, akiknek a Szerbiai Andragógiai Egyesület által megszabott szemináriumokon kell majd részt venniük. Ezzel a CNC-forgácsoló tanfolyammal lehetőség nyílik arra, hogy megfeleljünk a munkaerőpiaci igényeknek, és a gazdaság fejlődését elősegítsük – közölte Gilice Hilda.

Az iskolaigazgató elmondta, hogy minden dokumentumot előkészítettek a regisztrációhoz, aláírták a szerződéstervezeteket a gyakorlati és az elméleti oktatást lebonyolító tanárokkal, az együttműködési megállapodást Ada község önkormányzatával. A jövő héten már postázzák a dokumentumokat a Tartományi Oktatási Titkárságnak, hogy mielőbb regisztrálják a tanfolyamot, mert már tavaszra szeretnék megkezdeni a felnőtt CNC-marósok és -esztergályosok képzését a nagy érdeklődésre való tekintettel. Az igazgató megjegyezte, hogy az elmúlt egy évben már legalább húsz helybeli és vidéki személy érdeklődött a képzés iránt. A Műszaki Iskola a padéi Innovációs Központtal közösen már korábban is rendszeresen tartott magyar nyelven CNC-marós tanfolyamot, amelynek köszönhetően legalább húsz ember szerzett így szakképesítést.