2024. április 25., csütörtök
TENISZ

A veteránok uralják a mezőnyt

Kialakult az elődöntő mezőnye az Australian Openen, és szembeötlő, hogy a 30-on felüli veteránok remekelnek, hisz a versenyben maradt nyolc versenyző közül hatan is már a negyedik évtizedüket tapossák.

A férfiaknál így a 36. évében járó Roger Federer, a nemsokára 32 éves Stan Wawrinka és a 30-at tavaly betöltött Rafael Nadal folytathatják a serlegért, a kakukktojás pedig a 25 éves Grigor Dimitrov.

A női elődöntő két meccse és a Federer–Wawrinka rangadó (utóbbi 9.30-tól) ma lesz műsoron, Nadal és Dimitrov pedig holnap lépnek pályára.

Nadal újra jól játszott, az első és a harmadik játszmában is egy-egy break révén nyert, a másodikban pedig hatszor kerülte el, hogy a kanadai Miloš Raonić elnyerje az adogatását. Három ilyen alkalma a kanadainak a rövidítésben volt, amelyben 6:4-re vezetett, mégis alulmaradt. Nadal a 2014-es Roland Garros óta először elődöntős a nagy tornákon.

Grigor Dimitrov minden tekintetben felülmúlta a belga David Goffint. A bolgár hatszor nyerte el ellenfele adogatását, és sikere gyakorlatilag egyetlen percig sem volt kérdéses. Dimitrov a naprakész listán a 13. helyet foglalja el, vagyis a legrosszabb esetben is két helyet javít. Ha viszont legyőzi Rafael Nadalt – ami az eddigi nyolc meccsükön csak egyszer sikerült neki, tavaly Pekingben –, visszakerül a tízbe, ahol 2014 nyara, a wimbledoni elődöntő óta nem járt.

A női mezőnyben is három veterán és egy, a sportban középkorúnak számító versenyző jutott az elődöntőbe. A 37. évben járó Venus Williams és a 25-öt már betöltött Coco Vandeweghe után tegnap a már 35 éves Serena Williams és a 35. születésnapját márciusban ünneplő horvát Mirjana Lučić jutotta négy közé. A fentiből az is adódik, hogy az utóbbi az egyetlen nem amerikai.

Serena talán nagyobb ellenállást várt Johanna Kontától, akinek az első szettben alkalma volt a breakre. Kihagyta, a következő játékban viszont Serena nem hibázott. A második játszmában Konta 3:1-re vezetett, azt követően azonban már egy játékot sem nyert. A másik meccsen a cseh Karolína Plíšková volt a kimondott esélyes, Lučić azonban totógyilkosnak bizonyult. Mindketten rosszul adogattak, 7-7 break volt, azzal, hogy a horvát ezeket jobban osztotta be, és máris pályafutása legnagyobb sikerét jegyezte. Lučić a ranglistán is óriási haladást jegyez, hisz Melbourne-ben a torna rajtján 79. volt, most pedig már a legjobbját jelentő 29. pozíció is szavatolt neki.

Venus és Coco eddig csak egyszer játszottak, s tavaly Rómában a volt világelső nyert. Serena és Lučić 19 év után találkoznak újra. Mindketten még tizenévesek voltak 1998-ban, amikor Sydney-ben és Wimbledonban is a fél évvel idősebb Williams győzedelmeskedett.

Az ifik versenyén a magyar Piros Zsombor a 2. kiemelt kínai feletti győzelmével negyeddöntős, míg Olga Danilović 5:3-ra vezetett az indiai Desai ellen, amikor betegség miatt visszalépett.

MELBOURNE. – Az Australian Open negyeddöntőjében, férfiak: Dimitrov–Goffin 6:3, 6:2, 6:4, Nadal–Raonić 6:4, 7:6, 6:4. Nők, negyeddöntő: S. Williams–Konta 6:2, 6:3, Lučić–Ka. Plíšková 6:4, 3:6, 6:4. Ifik, nyolcaddöntő: Piros–Hszu 6:3, 6:2. Lányok, nyolcaddöntő: Desai–Danilović 3:5 – feladás.

WESTON. – A futures 1. fordulójában: Nagy–Takahasi 6:4, 6:4.

WESLEY CHAPEL. – A női ITF-torna selejtezőjének 3. fordulójában: Kalinyina–Lukács 6:0, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Radanović–Du 6:2, 7:5.