2024. április 18., csütörtök
25. KÉZILABDA-VB – FRANCIAORSZÁG

A horvátoknak megnőtt az étvágyuk

A négy csoportelső közül csak egy, a házigazda Franciaország jutott be a férfikézilabda-világbajnokság elődöntőjébe: az olimpiai bajnok dánokat Magyarország már a nyolcaddöntőben megállította, s ugyanígy jártak az Európa-bajnok németek is, akik Katartól kaptak ki, míg a B csoport győztesét, a spanyolokat Horvátország győzte le.

A végjátékra így igazából egy lényeges kérdés maradt: a szlovén válogatott vagy a norvég–horvát meccs győztese meg tudja-e állítani a hazai közönség fergeteges biztatását élvező franciákat. A szakértők szerint Szlovéniának erre kevesebb esélye van, mint a negyeddöntőben a svédeknek, akik a második félidőben is vezettek a vendéglátók ellen, s csak a hajrára fáradtak el. Hiába gyors Veselin Vujović csapata, az erő a franciákkal van, s a legtöbb csapat a mérkőzések végére teljesen elfárad az izmos és bivalyerős franciák ellen. Érdekes lehet a másik elődöntő, amelyben azok a norvégok néznek farkasszemet a horvátokkal, akik képesek hatvan percen át az őrületes rohanásra. A magyar csapat a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen gyorsak a norvégok, s ettől a horvátok is tartanak. A Sportnet.hr honlap szerint Norvégia ellen még nehezebb mérkőzésre kell számítani, mint a negyeddöntőben a spanyolok ellen. A norvég válogatott nem szupersztárokból áll, hanem olyan játékosokból, akik nem tegnap óta játszanak együtt, s akik fejből tudják a csapattársaik mozgását, gondolatát. Horvátország úgy indult neki a vb-nek, hogy a jövő csapatát építik, s a cél, hogy a 2018-as, saját rendezésű Európa-bajnokságon jól szerepeljenek. A spanyolok elleni siker után azonban megnőtt az étvágy, s a fiatal horvát játékosok már az aranyérem megszerzését tűzték ki célul. Ezt Marko Mamić, a válogatott tagja nyilatkozta, míg Jakov Gojun szerint, ha sikerül megismételniük a spanyolok elleni mérkőzést, akkor a norvégok bajban lehetnek. A Franciaország–Szlovénia mérkőzést ma, a Horvátország–Norvégia találkozót pénteken rendezik.

Azzal, hogy a katariak a negyeddöntőben kikaptak Szlovéniától, Magyarország a hetedik helyet szerezte meg a tornán. Norvégia ellen esélye sem volt Javier Sabaté együttesének, s ezt Nagy László mérkőzés utáni, a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozata is alátámasztotta:

„Az első félidő megpecsételte a sorsunkat. A védekezés és a kapusteljesítmény nem volt olyan magas szintű, mint a dánok ellen. Nagy helyeket hagytunk egymás mellett, középről pedig szétlőttek minket. Sokszor átrohantak rajtunk, támadásban pedig akadozott a gépezet. Az elején lassúak és körülményesek voltunk, nem volt meg a szükséges lendület. A lövőknek kellett volna kicsit jobban dolgozniuk, ez elmaradt. Ami pozitívum, hogy a végén közelebb tudtunk kerülni az ellenfelünkhöz. Küzdöttünk a végéig, de a továbbjutás kérdésén ez már nem változtatott. A nyolcadik helyekkel már tele van a padlás…”

21.00, Sport1: Franciaország–Szlovénia (férfi-vb, elődöntő).