2024. április 20., szombat

Óbecsén a főtér mellett az egész közvetlen központ megújul

Február folyamán több jelentős közbeszerzési eljárást is meghirdet az óbecsei önkormányzat, az egyikkel azt a kivitelezőt keresik a község vezetői, amelyik tavasszal megkezdheti a központban lévő Dositej utca és a Csillag tér átalakítását.

A Győzelem-szobor a központból ide, a korzó végére kerül, talpazata még nem készült el teljesen (Fotó: Fehér Rózsa)

A Győzelem-szobor a központból ide, a korzó végére kerül, talpazata még nem készült el teljesen (Fotó: Fehér Rózsa)

A keskeny Dositej utca a városi közlekedés egyik szűk keresztmetszete, a biztonság és a könnyebb megközelíthetőség érdekében tavaly egyirányúvá tették. A Csillag téren is nehéz a közlekedés, hiszen öt utca – közöttük a Dositej utca – torkollik a nehezen áttekinthető, forgalmas térre. Dragan Tošić polgármester azt ígéri: a tér és az utca teljes átalakítása után a közlekedés ezeken a közterületeken sokkal biztonságosabb lesz. A beruházás csaknem 30 millió dinárba kerül, és bár ennek az összegnek csupán a húsz százalékát fedezik majd a községi költségvetésből, a polgármester szerint a hiányzó összeget más forrásokból (tartományi és köztársasági támogatásokból) elő fogják tudni teremteni, és a munkálatokat még az idén befejezik. A majdani kivitelező a földfelszín alatti hő- és egyéb vezetékeken, valamint az úton és a járdákon fog dolgozni. A Dositej és az áruház közötti telken, ahol most egy szerény játszótér található, egy modern, a gyerekek igényeinek jobban megfelelő területet szeretnének létrehozni, ehhez azonban megállapodásra kell jutni a telek tulajdonosával. Az önkormányzat illetékesei azt remélik, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, áprilisban meg is kezdődhetnek a munkálatok a városnak ezen a részén.
A járdák, utak egyébként nem csak itt szorulnak felújításra, a község számos helyén lenne szükség hasonló beruházásra. Tavaly a helyi közösségek javaslatai alapján néhány helyen elvégezték több járda javítását, az idén a városközpont felújításával összhangban a központi térre, valamint a Tiszára vezető járdák, utak kerülnek sorra. A Jovan Zmaj utcában az út egy része tavaly új burkolatot kapott, az idén az út többi részére is ez vár, sőt az utca Zöldfás utca és Miloš Crnjanski utca közötti részének mindkét oldalán, valamint a Zöldfás utcán a gimnáziumtól a Tiszáig új járdák lesznek. A kivitelezőt az ugyancsak februárban kiírandó közbeszerzési pályázaton fogják kiválasztani, és ha minden jól alakul, áprilisban már munkához is láthat a nyertes cég.
Ha ezek a beruházások megvalósulnak, Óbecse szűkebb központja teljesen másképp fog kinézni. A központi tér teljes átalakítása nagyjából a felénél tart, a tempós munkát csak a fagyos idő miatt volt kénytelen felfüggeszteni a kivitelező.