2024. március 29., péntek

Ötletesen az energiáról

Az első díjasok között a csókai Gonclik Ákos és a nagykikindai Sattler Dórián, harmadik helyezett az újvidéki Fodor Izabella

Az évek során a Mindenütt körülvesz minket az energia elnevezésű projekt, amelyet hét évvel ezelőtt dr. Slobodan Popov egyetemi tanár kezdeményezett, egyre több tanulót motivált arra, hogy átgondolja, hogyan járulhat hozzá az energia hatékonyabb kihasználásához, a szennyezés csökkentéséhez és a természet káros hatásoktól való megóvásához.

Nyilas Mihály tartományi kormányfő-helyettes, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár tegnap a tartományi kormány épületének előcsarnokában kiosztotta a díjakat azoknak a legsikeresebb vajdasági általános iskolás és középiskolás tanulóknak és mentoraiknak, akik részt vettek a múlt évi Mindenütt körülvesz minket az energia elnevezésű projektben. Egyébként ez a projekt a Tartományi Energetikai és Ásványi Nyersanyagügyi Titkárság és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság védnökségével valósul meg.

A szervezők elégedettek voltak az uzdini, csókai, újvidéki, nagykikindai, futaki, kátyi, rumai, nagybecskereki, ópazovai, ürögi, cservenkai, újvidéki, suseki, belegiši, kúlai, szenthuberti (Banatsko Veliko Selo) és újvidéki diákokkal, akik modellekkel és makettekkel, képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal és multimediális prezentációkkal sikeresen pályáztak, mentoraik segítségével, a megújuló energiaforrások, észszerű energiafelhasználás, valamint az ökológia, hulladékkezelés és energia témájában. Munkájával első díjat érdemelt többek között Gonclik Ákos, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola és Sattler Dórián, a nagykikindai Szent Száva Általános Iskola tanulója. A magyar ajkú tanulók közül harmadik díjat kapott Fodor Izabella, az újvidéki József Attila Általános Iskola diákja.