2024. március 28., csütörtök
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Nagy hideg nélkül is sokba kerül a fűtés

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

Ki tudja fizetni a megemelkedett fűtésszámláját?

Igen: 17 (24%)
Csak szigorú takarékosság árán: 24 (34%)
Részletekben fizetem majd: 16 (22%)
Nem: 13 (18%)

Szavazatok száma: 70

www.magyarszo.rs olvasóinak szavazata alapján

Az elmúlt évek egyik leghidegebb telét éljük. Az elmúlt másfél hónapot a hosszan tartó fagyos időjárás jellemezte, ami nem ritkán extrém hideggel párosult. A meteorológusok egyébként akkor beszélnek extrém hidegről, ha a minimum-hőmérséklet mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed, illetve ha a napi középhőmérséklet nem haladja meg a mínusz 5 fokot. Az extrém hidegek gyakoriságát és tartósságát tekintve a statisztikai adatok szerint a január a leghidegebb hónap. Ezt az elmúlt hetekben a saját bőrünkön is éreztünk, de nem csak azon, hanem a pénztárcákon is, mert az extrém hideg extrémen magas fűtésköltséget eredményezett. Az elmúlt hetekben ugyanis azt tapasztaltam, és ismerőseimtől is rendre azt hallottam, hogy a szokásosnál kétszer-háromszor több tüzelő fogyott, illetve a megszokottnál jóval magasabb a fűtésszámlájuk.

A hidegnek egyelőre nem akar vége szakadni. A meteorológusok szerint az extrém hideg napokat illetően a február áll a második helyen, ezért félő, hogy továbbra is szenvedni fogunk a hidegtől, illetve a magas fűtésszámlától. Habár a hideg ellen nem sokat tehetünk, mindössze annyit, hogy készülünk a legrosszabbra, és reméljük a legjobbat, vagyis a felmelegedést. Közben igyekszünk felfűteni a lakásunkat annyira, amennyire csak tudjuk, hogy legyen hol felmelegednünk. A fűtés pedig a nagy hideg nélkül is sokba kerül, nem még a farkasordító hidegek idején. Egy átlagos családi ház felfűtése egy átlagos télen több tízezer dinárba kerül. Függetlenül attól, hogy az érintettek mivel fűtenek, távfűtéssel, földgázzal, villanyárammal, fával vagy szénnel. Ezért a megemelkedett fűtésszámla tisztázása a többségnek biztosan komoly gondot fog okozni. És lehet, hogy csak szigorú takarékoskodás árán tudják időben kifizetni, vagy még úgy sem. Egyedüli mentsváruk a részletfizetés lehet, ha van rá mód a szolgáltató révén. Ezért ezzel lehetőséggel csak azok élhetnek, akiknek a távfűtőművek, illetve a villany- és gázszolgáltató biztosítja közvetlenül vagy közvetetten a meleget. Tudomásom szerint a decemberi távfűtés, illetve a villanyszámla is legalább huszonezer dinár volt egy-egy átlagos családi ház esetében. Így a családoknak gyakorlatilag egy minimálbért oda kell fizetni a szolgáltatónak, hogy melegben legyenek, ami bizony tetemes összeg. Az érintettek becslése szerint a januári számla legalább ennyi lesz, vagy még ennél is több.

A fűtésszámlát illetően talán azok vannak a legjobb helyzetben, akik szilárd tüzelővel, vagyis fával és szénnel fűtenek, és abból kellő mennyiséget bekészítettek a télre. Hiszen ők már előre kifizették a fűtésszámlát. Ez persze nem azt jelenti, hogy olcsóbban megúszták a fűtési idényt, és könnyebb volt nekik előteremteni a tüzelőre való pénzt, hanem csak azt, hogy ők már korábban összespórolták vagy összegyűjtötték a rávalót. Sokan ugyanis nem egyszerre szokták megvásárolni a fát vagy szenet, hanem apránként, többszöri alkalommal, illetve részletfizetésre, ha a fatelepek biztosítanak erre lehetőséget. Sokan vannak olyanok is, akik most szeretnék pótolni a kiürült vagy a hiányos készletüket, mert elszámolták magukat a mennyiséggel vagy a pénztelenség miatt kevesebb fát vagy szenet vásároltak. Ők jelenleg elég nagy bajban vannak, mert egyes helyeken már hiánycikknek számít a fa és a szén. Ha van is, akkor is vizes, emiatt nem sokat ér, és még jó drága is. Egy köbméter kemény tűzifa ugyanis hatezer-néhányszáz dinárba kerül, a szén tonnája pedig ennél is drágább. Esetükben nem marad más, megpróbálnak más módon melegedni, vagy megveszik azt, amit kínálnak a fatelepeken. Ha van rá pénzük, mert az egyik fatelepen hallottam, hogy az emberek zsákszámra veszik a szenet, mert nem telik nekik többre. Azonban még ők a szerencsésebbek, mert sokaknak még arra sem telik. Az utóbbi hetekben egyre több embert láttam a Tisza menti erdőkben fát gyűjtögetni. A merészebbek a városban lévő ligeteket tizedelik kézi fűrésszel, hogy legyen otthon mivel fűteni, legalább néhány napig. A kévébe kötött fát pedig biciklin és kétkerekű kiskocsin tolják haza, vagy a hátunkon cipelik.