2024. április 23., kedd

Ritkábban haraptak a kóbor kutyák

Az újvidékiek még mindig szép számban perelik az önkormányzatot a kóbor kutyák harapásai miatt, de tavaly már jelentősen csökkent a kártérítési követelések száma.

Egyre kevesebben perelik az önkormányzatot a kutyaharapások miatt (Ótos András felvétele)

Egyre kevesebben perelik az önkormányzatot a kutyaharapások miatt (Ótos András felvétele)

A Zoohigijena i veterina közvállalat decemberi adatai szerint 2016-ban összesen 291 pert indítottak a kóbor kutyák harapásai miatt, ez jelentős csökkenésnek számít, hiszen 2015-ben 461 kártérítési követelést adtak át az önkormányzati szerveknél – jelentette a Radio 021hírportálja. A kártérítési perekben követelt összegek összesítve több mint 128 millió dinárt tesznek ki, a kamatok és a bírósági költségek nélkül. Az újvidéki önkormányzat az eddigi mutatók szerint a kóbor kutyák harapásai miatt elindított perek mindegyikét elvesztette, a Zoohigijena ezért úgy döntött, költségvetésében előre 50 millió dinárt irányoz elő a kárpótlási költségek kifizetésére.

A perek számának csökkenését sokan azzal magyarázzák, hogy 2015. végén az önkormányzat egy külön bizottságot alakított, tagjai csak a kóbor kutyák harapásai miatt elindított perekkel foglalkoznak. A bizottság gyakran külön, peren kívüli megállapodásokat köt a felperesekkel, és így sikerül kedvezőbb feltételek mellett kártalanítani őket, aminek köszönhetően az önkormányzat kisebb kárpótlásokat fizet a kárt szenvedetteknek.

Az önkormányzatnak már hosszú évekre visszamenőleg óriási gondjai voltak a kóbor kutyákkal, rengeteg a per, sokan arra gyanakodnak, hogy a perek nagy részét valótlan tények alapján állították össze. Előfordult, hogy az „áldozatok” akarattal, mesterséges fogakkal okoztak sérülést önmagukon, majd úgy állították be az esetet, mint a kóbor kutyák támadását. Állítólag olyan perek is voltak, amelyekben a bíró és az ügyvéd összejátszott, és minden esetben az „áldozat” számára hoztak kedvező döntést.

A korábbi adatok azt mutatják, hogy az önkormányzat 2014-ig több mint fél milliárd dinárt fizetett ki a kóbor kutyák által okozott harapások miatt, az elmúlt két évben pedig ez az összeg még legalább száz millió dinárt tesz ki.