2024. április 19., péntek

Új utcák és épületbontás

Ma fejeződik be a rendezési tervek nyilvános megtekintése

Ma van az utolsó nap, amikor a polgárok még megtekinthetik a városházán a Ludasi-tavat, az egykori Zorka gyárat, valamint a Sétaerdő, Újfalu, Gát és Kér helyi közösségeket, azaz a XIII. zónát érintő fő- és részletes rendezési terveket, melyek kapcsán benyújthatják észrevételeiket, javaslataikat. A tervezet magában foglalja új utcák kialakítását, egyes épületek lebontását és földterületek kisajátítását is.

A nyilvános betekintési lehetőség egy hónapig tartott. Ennek során a polgárok megnézhették a tervezetet és írásban meghagyhatták észrevételeiket a tervezett változtatásokkal kapcsolatban. Marija Dulić, az önkormányzat városrendezési szakmunkatársa elmondta, a tervezetek iránt ugyan volt érdeklődés és több javaslat is érkezett azokra, azonban a polgárok többsége még mindig nem él a lehetőséggel, hogy véleményt mondjon és beleszóljon a várost és az őket érintő ügyekbe.

– A fő szabályozási és rendezési tervek meghozatalának célja, hogy megteremtsük a feltételeket a későbbi építkezéshez, hiszen a tervek megvalósítására nem kerül sor azonnal, azonban szükség van azok meghozására, hogy a jövőben ennek alapján tudjon építkezni a város. A XIII. zónára vonatkozó terv nem hordoz magában jelentős változásokat a meglévő állapotokhoz mérten, hiszen az érintett területek egy részére, azaz a Jovan Zmaj utcától északra fekvő városrészre már korábban megszülettek a részletes rendezési tervek, melyek csupán részét képezik a mostani tervezetnek. A változások többé-kevésbé a főbb útvonalakat érintik, így a Belgrádi utat, a Halasi utat, a Mayer Fivérek, a Žarko Zrenjanin és a Szekeres László utcát, ahol bizonyos feltételekkel családi házak és társasházak is épülhetnek. Néhány ponton a közterületeket érintő korrekcióra fog sor kerülni, vagyis kiszélesítik az utcát, ami bizonyos bontásokkal jár majd, ugyanis jelenleg ott épületek állnak – mondta el Marija Dulić.

Ilyen korrekcióra a Belgrádi úton, valamint a Lazo Mamužić és Preradović utcák találkozásánál, a Mayer Fivérek utca mindkét oldalán, a Szekeres László utca déli oldalán és a Travnik utcában kerül sor. A Halasi úttól keletre eső területen, azaz a Gál Ferenc, Prága, Kalmár Jenő és Travnik utcák, valamint a Travnik, Svetozar Miletić, Mayer Fivérek és Halasi út által határolt területeken új utcákat alakítanak ki, ami úgyszintén egyes meglévő épületek, házak elbontását vonja maga után, de a Gál Ferenc utca a Prága utcát átszelve folytatódik majd, és belefut a Szekeres László utcába, a Csikós Béla utcát a kanyarban megnyitják majd, és úgyszintén összekötik a Szekeres László utcával, mint ahogy a Búza utcát is kinyitják. A közterület kiterjesztéséhez a város elvégzi majd a kisajátítást, ami azt jelenti, hogy a kérdéses ingatlanokat idővel megvásárolja majd a polgároktól.

A Ludasi-tó partjának teljes hosszán egy olyan útvonalat terveznek kialakítani, melyet nemcsak a szakemberek, természetőrök használnak majd, hanem a polgárok számára is lehetővé teszi, hogy a part mentén tegyenek egy sétát. Ehhez azonban szükség van a tavat körülvevő, magánkézben lévő földterületek part menti részének kisajátítására.

– A valamikori Zorka gyár területének egy részére vonatkozó tervek a polgárok életét, lakhatását nem befolyásolják. Ezen a területen a tervek szerint termelői tevékenység folyik majd, a rendezési tervvel csupán részletesebben meghatározzuk az objektumok építkezésének szabályait, a terület rendezését és az új utak kialakítását. A városnak ezen a részén hat új utcát nyitunk majd, melyek lehetővé teszik az odajutást egy-egy blokkhoz, és az utak mellett természetesen az infrastruktúra is kiépül majd. Ezen a területen a jövőben a termelői tevékenység mellett lehetnek raktárak, irodahelyiségek is, azaz hasonlóan kell elképzelni, mint a kisbajmoki ipari övezetet, azzal, hogy ennek kiépítéséhez először is meg kell hozni a terveket, megszabni a feltételeket, és ezek alapján lehet csak elkezdeni az építkezést – magyarázta Marija Dulić.

A beérkezett tervbizottság az észrevételeket megvitatja, és amennyiben helyt adnak neki, a tervet részleteiben módosítják.