2024. április 25., csütörtök

„Befűtöttek” a számlák Nagybecskereken

Nagybecskereken egy 54 négyzetméteres lakás havi fűtési díja tavaly decemberben 10 500 és 12 500 dinár között volt.

Néha hideg, a többségnek meg drága (Fotó: Kecskés István)

Néha hideg, a többségnek meg drága (Fotó: Kecskés István)

A januárban kézbesített számlák azonban elégedetlenséget váltottak ki. Mint ahogy a Baglyas lakótelepen megtartott nagygyűlésen elhangzott, akad olyan polgár, akitől havi húszezer dinárt vagy annál többet követel a távfűtő művek közvállalat. Ugyanakkor a lakótelepen, ahol mintegy 4000 fogyasztó él, egyes lakásokban hideg van.
Dušan Kokot, a Begej Fogyasztóvédelmi Központ elnöke szerint a történtek miatt kapcsolatba léptek a niši, kragujevaci és a kraljevói fogyasztóvédelmi egyesületekkel, mivel ezeken a településeken hasonló gondok jelentkeztek. Mint mondja, szinte naponta hívják a házi tanácsok, kérdezve, hogyan kapcsolódhatnának le a vezetékről, mivel képtelenek tovább fizetni a horribilis számlákat, amelyeknek a legtöbbször nincsen közük a valósághoz. A hőmérők alkalmazása a lakásokban a fogyasztók szerint nem takarékosságot, hanem csak még nagyobb zűrzavart hozott. Szerintük jelen pillanatban ehhez még nincsenek meg a feltételek Szerbiában. A távfűtő művek pedig, (vissza)élve a helyzettel, a saját veszteségeit is a fogyasztókkal fizetteti meg. A mostani hideghullám csak segíti ebben.
A nagybecskereki távfűtő művek cáfolja ezt, azt állítva, hogy a városi határozat alapján végzik a munkájukat. Az eddigi tapasztalat szerintük azt mutatja, hogy a hőmennyiség mérésének köszönhetően a fogyasztók 20–30 százalékos hőenergiát takarítottak meg. Azokról a fogyasztókról van szó, akik a tömbházakban és a családi házukban beépítették a hőmennyiségmérőket. Jelenleg is vannak fogyasztók, akik igényelték ezt.
Mintegy 7500 nagybecskereki lakásban van távfűtés. A városban és a 12 környező faluban pedig 17,5 ezer földgázfogyasztót tartanak nyilván.
Minderről a nagybecskereki Szociális Fórum és a Begej Fogyasztóvédelmi Központ január 26-án, csütörtökön, 17 órai kezdettel a Petőfi MME székházában vitaestet tart.