2024. március 29., péntek

Nem csak Montenegró a befutó

A magyarkanizsai utazási iroda már a nyárra gondol, de téli ajánlatai is vannak bőven

Görögország, Montenegró és Horvátország volt tavaly nyáron a legközkedveltebb az utazni vágyók körében. Ezt kis arányban követte az egzotikus kalandokra vágyók száma, persze ezt az is befolyásolta, kinek milyen vastag a pénztárcája.

A magyarkanizsai utazási iroda vezetője, Farkas Grubin Danica szerint már most vannak, akik a nyaralásra gondolnak, idejekorán, sőt részletekben fizetik ki a 2017-es év pihenésre szánt napjait. Az egzotikus utaknál nem is az ellátás a legdrágább, hanem az oda való eljutás, a repülőjegy ára, ami 6-700 euróba is kerülhet például Balira, Thaiföldre, amelyek egyébként olcsó országok, hiszen öt dollárért fantasztikus ebédeket lehet elkölteni, a költségek nagy részét az útiköltség teszi ki.

Biztosítás terén annyi változás történt, hogy a korhatárt megemelték az illetékesek, eszerint 18-tól 70 éves korig 1,23 eurót kell fizetni biztosítás címén egy napra, 70 év felett pedig duplázódik az összeg. Aki külföldön érvényes betegbiztosítást szeretne (ha van itthoni betegbiztosítása), el kell mennie választott orvosához, ott bizonylatot kap arról, hogy egészséges, azzal elmegy a betegsegélyezőbe, ahol elbírálás után kiadják az utazáshoz szükséges bizonylatot. Ez nem teljes körű, csak egy alapbiztosítás, arra szolgál, ha valami baj történik az utassal, ellátják, és csak arra az országra adnak ki ilyen dokumentumot, amellyel Szerbiának van erre vonatkozó szerződése. A dokumentumok közül fontos, hogy az útlevelünk az utazás időpontjától számítva még fél évig érvényes legyen. Az ott-tartózkodási illetéket elsősorban Montenegróban kérik, ha nincs kifizetve, akár 300 eurós büntetésre is lehet számítani. Hivatalosan ételt nem szabad bevinni, de nem is éri meg, ha például Görögországba utazunk. Már 39 eurótól kezdve el lehet utazni május közepétől például Görögországba, de repülővel Korfu a legolcsóbb, ahová már 199 eurótól el lehet jutni, Krétára 350-ért.

A telelés, a síelés sose váltott ki akkora érdeklődést, mint a nyári utak. Javarészt aki egyszer elmegy síelni, jobban megszereti, mint a nyaralást. Továbbra is Kopaonik a legfelkapottabb, de szeretik Boszniát, Olaszországot és Franciaországot is. A síelés sokkal drágább, hiszen bérelni kell megannyi felszerelést. Vannak, akik télen nem szeretnek itthon lenni, ők azok, akik megengedhetik maguknak, hogy Thaiföldre vagy Dubajba utazzanak. A 365 napos nyaralóhelyeken nincs különbség árban télen és nyáron, tehát nem számít luxusnak az, ha nem nyáron, hanem télen választjuk úti célunknak ezeket a helyeket.