2024. április 20., szombat

Szijjártó: Szükség van az európai–orosz kiegyezésre

Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval, az orosz diplomáciai tárca vezetőjével folytatott hétfői moszkvai megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov mint régi ismerősök (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov mint régi ismerősök (Fotó: MTI)

„Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az Unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben” – mondta a magyar tárcavezető.

„Úgy látjuk, hogy az új amerikai adminisztráció hivatalba lépésével a multilaterális helyét a bilaterális megközelítés veszi át, és hogy ha az Egyesült Államok elkezdi kétoldalú alapon építeni a kapcsolatait a világban, ha Kína is folyamatosan erősödik, és ha az EU nem tud Oroszországgal pragmatikus együttműködést kiépíteni, akkor az Unió végképp le fog maradni, és az Oroszországgal fennálló viszonyban a károk még súlyosabbak lesznek az európai oldalon” – hangoztatta Szijjártó Péter.

Hozzátette: Magyarországnak evidens érdeke, hogy Kelet és Nyugat együtt tudjon működni. Szavai szerint hosszú idő után most először áll úgy a helyzet, hogy a nemzetközi folyamatok is támogatják a magyar–orosz együttműködést.

Szavai szerint ha ma valaki így beszél az Európai Unióban, arról a fősodor még mindig azt súgja, hogy putyinista vagy trumpista.

„Szeretnénk ezektől a bántóan leegyszerűsítő és káros megközelítésektől végre elszakadni, és belátni, hogy Európának az az érdeke, hogy normalizálja a kapcsolatát Oroszországgal” – fogalmazott.

Szergej Lavrov a kétoldalú moszkvai tárgyalásokat gyakorlatiasnak, perspektivikusnak, barátinak és nagyon konkrétnak nevezte. A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar–orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében – jelentette ki. Elmondta, hogy a megbeszélések homlokterében a közelgő budapesti Putyin-látogatás előkészítése mellett a dinamizálódó kereskedelmi kapcsolatok helyreállítását célzó erőfeszítések álltak.