2024. március 28., csütörtök

Szlovénia ellenzi a schengeni belső határellenőrzés meghosszabbítását

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter levélben fordult Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztoshoz, amelyben ellenzi a schengeni térségben egyes országok által ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzések meghosszabbítását - közölte kedden a Vecer című szlovén napilap.

A tárcavezető jelezte, hogy a szlovén-osztrák határszakasz (Ausztria által visszaállított) ellenőrzésének meghosszabbítása a migránsok miatt alaptalan, és politikailag motivált lenne.

"A belső határellenőrzés nélküli szabad mozgás a schengeni övezeten belül az Európai Unió (EU) egyik fő vívmánya, ami pedig különös jelentőséggel bír Szlovénia számára, annak nyitottsága és földrajzi helyzete miatt" - írta a miniszter, majd hozzátette: amennyiben februártól újabb három hónappal meghosszabbítanák a belső határellenőrzést, az Schengen és Európa lefokozását jelentené.

Györkös Znidar emlékeztetett, hogy Ausztria tavaly mindössze 76 illegális migránst küldött vissza Szlovéniába. Ez annak bizonyítéka, hogy a migrációs áramlás nem jelent valós veszélyt Schengenre nézve - mondta.

"Schengen nagy megpróbáltatás előtt áll, és a mi leendő lépéseinktől függ, túléli-e ezt a megpróbáltatást" - húzta alá.

A tárcavezető utalt rá, hogy a szlovén-osztrák határon, főleg a Karavankák-alagútnál, amely Szlovénia és Ausztria legnagyobb határátkelőhelye, minden nap kilométeres sorok állnak, a korlátozott személy és áruforgalom pedig már így is komoly gazdasági károkat okoz mindkét országnak.

A migrációs válság miatt először 2015 ősszén állította vissza ideiglenesen határainak ellenőrzését Németország, Ausztria, Svédország és Dánia, s ezt az intézkedésüket azóta többször meghosszabbították.