2024. április 19., péntek

Kovács Elvirát alelnöknek választották

A VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjét egy jelentés elkészítésével is megbízták Strasbourgban

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjét, a Szerbiai Képviselőház az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált küldöttségének állandó tagját Strasbourgban az ET idei első Parlamenti Közgyűlésén megválasztották az ET Kisebbségi Albizottságának alelnökévé.

Kovács Elvira: A rendszer már felállt, a csapat jól működik, így nem indokolt a folyamat lassulásától tartani (Ótos András felvétele)

A tisztség egyéves mandátummal jár.
A kinevezésről a szerbiai parlament tájékoztatott, közleményben. Ebben Kovács Elvira reményének adott hangot, hogy a kisebbségi politizálás területén szerzett tapasztalatait az ET albizottságában is kamatoztathatja, illetve érdemben járulhat hozzá a bizottság munkájához. Alelnökként az eddigiekhez képest sokkal kifejezettebben követheti figyelemmel az ET egyik legmeghatározóbb dokumentumának, a Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről alkalmazását, valamint kiveheti részét az ET Parlamentáris Közgyűlése a kisebbségi jogokkal kapcsolatos aktuális álláspontjának kialakításából, áll a közleményben.
Kovács Elvirát emellett az Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció Ellenes Bizottság jelentéstevőjévé választották meg. Jelentésének témája: A gyűlöletbeszéd terjedése és a politikai vezetők szerepe a gyűlölet-bűncselekmények ellenes küzdelemben. Kovács Elvirának mostantól számítva két éve van a jelentés elkészítésére, amely később határozat formájában kerül az ET Parlamentáris Közgyűlésének napirendjére.