2024. április 25., csütörtök

Az EPS kártérítést ígér a túlszámlázásért

Kisebb vihart kavart a túlszámlázási ügy a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) részéről, amely elsősorban a dél-szerbiai villanyáram-felhasználókat érintette. Hétfőn a Versenyvédelmi Bizottság is bejelentette, hogy kivizsgálja az ügyet.

A monopolhelyzet ellen küzdő hivatal honlapján a polgárok több kérdést is feltettek a decemberi villanyszámlákon tapasztalt, abnormálisan magas összegekkel kapcsolatban.

„Ha alapos gyanú merül fel, hogy visszaélés történt a domináns üzleti pozícióval, akkor a Versenyvédelmi Bizottság eljárást fog indítani a versenyvédelmi szabályok megsértése miatt” – írták.

Branko Kovačević, az EPS Ellenőrző Bizottságának elnöke hétfőn kijelentette, hogy az általa vezetett bizottság egyelőre nem vizsgálja a túlszámlázást, a legközelebbi ülésük január 30-án lesz. Újságírói kérdésre, hogy ha kiderül a villanygazdaság felelőssége, akkor le kell-e mondania az EPS igazgatójának, Milorad Grčićnek, az Ellenőrző Bizottság elnöke azt válaszolta, éppen Grčić rendelte el a vizsgálatot az ügyben.

„Az igazgató leváltása csak azért, mert irányítói felelősség terheli legfelsőbb vezetőként, azzal volna egyenlő, mintha az orvosnak felelnie kellene minden egyes páciensének a haláláért” – mondta Kovačević.

Milorad Grčić, a villanygazdaság igazgatója vasárnap jelentette be, hogy az EPS vizsgálatot indított az ügyben, és a januári villanyszámlánál minden olyan esetben megtéríti a kárt, amiben bizonyosságot nyer a túlszámlázás. Grčić szerint főként Dél-Szerbiából, Nišből, valamint Belgrádból érkeztek hozzájuk panaszok a szokatlanul magas villanyszámlák miatt, amelyeknek az a vélhető oka, hogy nem került sor a villanyórák leolvasására. Vajdaságból nem érkeztek panaszok.

Az EPS igazgatója közölte, hogy a vizsgálat két-három napig fog tartani.