2024. április 25., csütörtök

Húszéves az Emmanuel kamarakórus

Koncerttel ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját szombaton a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus. A Petőfi MME székházában megtartott eseményen a művelődési élet képviselőin kívül egyházi méltóságok is jelen voltak.

Az Emmanuel kamarakórus 1997. január 21-én alakult. Tagjainak többsége addig a katolikus egyház kórusában énekelt. Azóta is énekelnek a szentmiséken, de fellépéseiken hatékonyan népszerűsítik a kórusmuzsikát, Vajdaságban és a határon túl egyaránt. Húsz év alatt a kórusnak kilencven tagja volt.

– Ez egy nagyon szép szám, és magam is meglepődtem, amikor a névsort nézegettem, készülve erre a jubileumi műsorra. Sajnos azt kell megállapítanom, hogy 11-en már nincsenek az élők sorában. De hát ilyen az élet. Ez nem egy fiatal kórus. Az idősek kiöregednek, és jön a távozás. A mai föllépése – egybekötve ezzel a jubileumi megemlékezéssel – volt a kórusnak a négyszázadik föllépése – mondja Balázs József, az Emmanuel kamarakórus elnöke.

Művelődési életünk kihagyhatatlan szereplői (Kép: Kecskés István)

Művelődési életünk kihagyhatatlan szereplői (Kép: Kecskés István)

A kamarakórus fellépéseinek a száma a munkájuk folytonosságát bizonyítja. Pedig különösen a szórványban nem könnyű fiatalítani, illetve a fiatalokkal megszerettetni a kórusmuzsikát. Szinte minden tagért, úgymond, harcolnia kell az egyesületnek. Ha pedig egy fiatal csatlakozik hozzájuk, az könnyen távozik is, ki az egyetemi tanulmányai miatt, ki az elköltözés következtében.

A karnagy a kezdetektől fogva Konrád Emma. A kórussal összesen 185 szerzeményt dolgozott fel. Számos elismerésben részesült, a város díjától a Szent György lovagi címen keresztül a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által odaítélt Életfa díjig.

– Nem könnyű összetartani a társaságot. Mert nagy munka és áldozatvállalás hetente kétszer másfél-kétórás próbákat végigcsinálni. De mi nem csupán próbálunk, nem csak dolgozunk. Megtartjuk mindenkinek a születésnapját, névnapját. Szórakozással kötjük össze a munkát, és így egy kicsit érdekesebb. Közben barátkozunk, kirándulásokat is teszünk. Ez a rengeteg út megtette a magáét, összekovácsolta a csapatot – mondja Konrád Emma.

Fellépéseivel a kamarakórus szebbé és tartalmasabbá teszi ünnepeinket. Igyekeznek eljutni minden szórványtelepülésre, ahol igény van a fellépésükre. Rendszeres részvevői a Bárdos Lajos Zenei Hetek nemzetközi kórustalálkozónak és a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójának. Három CD lemezük is megjelent.