2024. április 20., szombat

Több tucat puccsista katona állt bíróság elé Isztambulban

Bíróság elé állítottak 62 katonát hétfőn Isztambulban annak vádjával, hogy a július 15-i puccskísérlet keretében megkísérelték elfoglalni a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőteret - számolt be róla az NTV török hírtelevízió.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az érintettek közül 28 tiszt és altiszt előzetes letartóztatásban van. A katonákra háromszorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség, mert tettükkel az alkotmányos rend ellen léptek fel. Néhányukat terrorszervezeti tagsággal vagy terrorszervezet támogatásával is vádolják, ők akár további 15 év szabadságvesztést kaphatnak.

Ankara szerint az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok vezette nemzetközi hálózat felelős a júliusi puccskísérletért, amelyben a hivatalos összesítések alapján 248 ember meghalt és 2193 megsebesült. A mozgalmat Törökország korábban terrorszervezetnek nyilvánította. Gülen tagadja, hogy köze lett volna a meghiúsult államcsínyhez.

A csendőrség fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezetett be a bíróság körül. Az épülethez érkező minden embert és minden autót ellenőriznek.