2024. április 24., szerda
BELGRÁD–PRISTINA

Folytatódik a párbeszéd

Az elnökök és kormányfők ülnek tárgyalóasztalhoz Brüsszelben

A Kosovska Mitrovicába indított, Raškánál megállított vasúti szerelvény kapcsán kialakult feszültséget követően holnap ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Brüsszelben Belgrád és Pristina tisztségviselői. A tárgyalások meglehetősen kiemelt jelentőséget kaptak, azokon ugyanis a lehető legmagasabb politikai szinten képviselteti magát Koszovó és Szerbia is: Aleksandar Vučić szerb, Isa Mustafa koszovói miniszterelnök, Tomislav Nikolić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnök is jelezték, részt vesznek a megbeszéléseken.

Az Európai Unió azt szeretné, ha minél sikeresebbnek bizonyulna a párbeszéd folytatása, erről Maja Kocijančič kül- és biztonságpolitikai sajtófelelős nyilatkozott. Éppen emiatt nagy jelentőséget tulajdonítanak Brüsszelben annak, hogy mindkét tárgyalófél a legmagasabb politikai tisztségviselőkkel kíván részt venni a megbeszéléseken.

Mivel a tárgyalások eddigi eredményeit az utóbbi hetekben másként értékelték és értelmezték Belgrádban és Pristinában, a találkozó egyik fő témája bizonyára a korábbi megállapodások áttekintése, összegzése lesz.