2024. április 25., csütörtök

Több milliárd dinár a foglalkoztatás serkentésére

Aleksandar Vulin: Itt az ideje, hogy az oktatási rendszer igazodjon a munkaerőpiachoz

Az állami költségvetésből idén 2,8 milliárd dinárral támogatják a foglalkoztatás serkentését, míg a fogyatékkal élők foglalkoztatásának serkentésére ezen felül 550 millió dinárt fordít az állam, mondta Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter. Mint hozzátette, a különböző képzési, átképzési és felnőttképzési projektumokra 970 millió dinárt költenek idén. Ezzel kapcsolatban a szerbiai oktatási rendszer hiányosságaira is rámutatott, mondván, hogy ha a rendszer összhangban lenne a valós igényekkel, akkor senkit nem kellene kétszer, vagy akár háromszor képezni, tanítani, átképezni. Nem a gazdaságnak kell az oktatáshoz igazodnia, hanem fordítva, szögezte le a miniszter.
Vulin értékelése szerit ez nem a formális oktatás korszaka, hanem a tudásé és a tehetségé. Ha valakinek valamihez tehetsége van, ha el tudja végezni a rábízott feladatokat, akkor biztosan alkalmazni fogják, jelentette ki a munkaügyi tárca vezetője.
– Ennek a kormánynak a sikereit abban fogják mérni, hogy intézkedéseinek mentén hány ember talál munkát. Ha ebben sikeresek leszünk, akkor minden másban azok leszünk Persze nem úgy kell munkát adnunk az embereknek, ahogyan azt korábban más politikai erők tették, az állami közigazgatás felhizlalásával. Olcsóbbá és hatékonyabbá szeretnénk tenni az államot – fogalmazott Vulin.