2024. április 25., csütörtök

Nagyobb autonómia a jó iskolaigazgatóknak

Tegnap Újvidéken járt Mladen Šarčević oktatás- és tudományügyi, továbbá műszaki fejlesztésekkel megbízott miniszter, a vendéget Miloš Vučević polgármester fogadta a városházán.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Beszéltek a közös törekvések összehangolására irányuló lépésekről, a tárgyalás után közösen ellátogattak a Nikola Tesla Általános Iskolába. Ezt a tanintézményt több területen is a legjobbként tartják számon, évről évre egyre több gyermeket íratnak ide szüleik. Harmonikus viszony jellemzi a diákok, a szülők, a tanári kar és a vezetőség közötti együttműködést, a minisztériumban példaértékű iskolaként emlegetik. Hamarosan, még az idei tanévben kibővítik, új tantermeket és sportpályákat kap. A munkálatok költségeinek fedezésére a minisztérium 94, az önkormányzat pedig 34 millió dinárt különített el. Šarčević miniszter bejelentette, hogy hamarosan még két újvidéki iskola kibővítésére jóváhagynak köztársasági támogatást. Szó esett a Limánon épülő balettiskoláról is, ezt a projektumot szintén köztársasági támogatással valósítják meg.

A miniszter beszélt az ún. duális oktatás bevezetésének jelentőségéről is, pontosabban arról, hogy mennyire fontos a gazdasági trendek követése, vagyis az, hogy ne „lendületből” iskoláztassuk fiataljainkat. Bejelentette, hogy új törvénycsomag készül, amely kitér majd a duális oktatásra is, és arra is, hogy a beiratkozási tervet a gazdaság szükségletei szerint dolgozzák majd ki. Észszerűsítés várható.

A Tesla iskolában adott nyilatkozatában a polgármester szót ejtett arról, hogy betekintést nyert azokba a tervdokumentációkba, amelyek az egyetemváros, azaz a campus kibővítését irányozzák elő – az új egyetemi épületek, a karok új helyiségei a Futaki út mellett épülnek majd meg hamarosan. Ez a tény különösön boldoggá teszi Vučevićet, a felsőoktatásról nyilatkozva beszélt a Fruška gora utcában folyamatban lévő Tudományos-Műszaki Park épüléséről is.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter beszélt arról, hogy a jövőben – törvényes keretmódosításokkal – igyekeznek majd nagyobb önállóságot biztosítani a tanintézményeket vezető személyek számára, pontosabban azon igazgatók számára, akik sikeresen vezetik a rájuk bízott intézményt. – Ilyen módon lehetővé tesszük számukra azt, hogy vezetői szakavatottságukat kamatoztathassák, és hogy intézményüket még sikeresebb útra terelhessék – magyarázta Šarčev.