2024. április 24., szerda

Gyászrendezvény a rakparton

Január 23-án, hétfőn, az újvidéki razzia 75. évfordulója alkalmából megemlékezést szerveznek

Az engesztelő misét Irinej pátriárka tartja, az eseményre Szerbia összes nagykövetségéről érkeznek majd képviselők, és bejelentették Tomislav Nikolić államfő érkezését is.

A bácskai egyházmegye területén minden iskolában emlékórákat tartanak a razziáról.

Az újvidéki razzia 75. évforduló alkalmából hétfőn megemlékezést tartanak (Ótos András felvétele)

Az újvidéki razzia 75. évforduló alkalmából hétfőn megemlékezést tartanak (Ótos András felvétele)

– A razziáról történő megemlékezést koordináló tartományi bizottság megalapításának köszönhetően az idén magasabb szinten emlékezhetünk meg a 75 évvel ezelőtt megtörtént öldöklésről, amikor a magyar fasiszták több mint 1200 szerbet, romát, zsidót végeztek ki a befagyott Duna mellett. Ez nagyon fontos, főleg az áldozatok iránti tisztelet miatt – mondta Miroslav Ilić, a bizottság elnöke.

Az Újvidéki Zsidó Hitközség és a szerb pravoszláv egyház képviselői számára nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék, megtanulják ennek a borzasztó tragédiának a történetét.

– A razzia pontosan 75 évvel ezelőtt történt, nagyon régen volt, ezért a fiatalokkal meg kell ismertetni, mi is történt valójában, és hogy mi történhet, ha elfeledjük a szörnyűségeket. Tanúi vagyunk annak, hogy a történelem megismétlődik, és annak is, hogy gyakran megváltoztatják azt. Mi ezekkel a megemlékezésekkel ezt megakadályozhatjuk, nem engedjük, hogy megismétlődjön – mondta Goran Levi, az Újvidéki Zsidó Hitközség elnöke.

– A mi dolgunk, hogy igazat beszéljünk. Az evangélium azt üzeni, hogy csak az igazság szabadíthatja meg az embert. A pravoszláv egyháznak és a tartományi bizottságnak az a feladata, hogy megismertesse mindenkivel az igazságot, és hirdesse az emlékezés kultúráját annak érdekében, hogy meggátolja a revansizmust – mondta Vladan Simić esperes, a bácskai egyházmegye titkára.

A megemlékezés keretében megkoszorúzzák majd a razzia áldozatainak állított emlékművet a Duna parton és a Strandon, jelentette a Vajdasági Rádió és Televízió. A bácskai egyházmegye területén működő iskolákban ismertető könyveket osztanak a razziáról, történelemórákat tartanak, valamint a megemlékezésre is szervezett látogatást biztosítanak a diákok számára.