2024. március 29., péntek
TÓTHFALU

Télen is zajlik az élet a táborokban

Megszokhattuk már, hogy Tóthfalu az a magyarkanizsai községhez tartozó kis gyöngyszem, ahol mindig történik valami. Ha kell, összefognak és önerőből építkeznek, de olyan egykori tóthfaluiakkal közreműködve, mint Lékó Lajos, a falu gazdaságfejlesztési tanácsadója, pályázatokat is benyújtanak, hogy fiatal és idős karonfogva alkosson valami újat vagy továbbvigye a régit.

A NIS pályázatának köszönhetően az idei telet sem töltötték tétlenül, mert egyszerre három tábor is zajlott, és még koránt sincs vége. A Nyers István Akadémia labdarúgói focitáborban, a faluban tanuló zenészpalánták zenetáborban voltak, míg a régi mesterségeket kézművestáborban sajátították el a gyerekek a helybeli asszonyoktól az ifjúsági otthonban.

Lékó Lajos, a projekt koordinátora elmondta:

– A kőolajipari vállalat támogatásával megindítottunk egy szép folyamatot, amely két részből áll: minél több fiatal bekapcsolása a népművészet művelésébe, zenei kultúránkba és a sportéletbe, nemcsak a falusi fiatalok közül, hanem máshonnan is, akik érdekeltek. Ez az egyik része a projektumnak, ami sikeresen meg is valósult. A másik része pedig a miniskanzen és az arborétum kialakítása, amit fázisokban valósítunk meg. Bízunk benne, hogy a nyár folyamán a skanzent már meg is tudjuk nyitni azokkal a tartalmakkal, amelyek előlegezik az összképet, amit ki szeretnénk alakítani a régi iskola helyén. Március 31-ével zárul a projektum, ahol be szeretnénk mutatni, hogy szisztematikus munkával mit lehet egy ilyen kis közösségben megvalósítani. Hangsúlyozom, hogy amikor erre jövünk és meglátjuk az olajkutakat, gondolhatunk arra, hogy ezekből csak csurran-cseppen nekünk is valami.

A gyerekek a szövés, a fonás, a hímzés, a táskakészítés fortélyait lesték és tanulták el az idősebb korosztálytól, érdekes módon örömmel jöttek el a számítógép elől.

Zsoldos Rózsa szervező elmondása szerint a harminc gyerek már hónapok óta tanulja ezeket a régi mesterségeket, de a téli szünetben még több idő jutott az effajta foglalkozásokra.

A zenészeszekkel Berec Katinka foglalkozott, aki az akadémia egyik nevelőtanára, nem mellesleg a kántori teendőket is ellátja Tóthfaluban és Oromon.

– A háromnapos téli zenetábor tulajdonképpen a gyerekek jutalomtábora volt, akik a tavalyi évben 28 programon vettek részt. Huszonkét gyerekkel foglalkozom, akikkel jártunk Magyarországon is, továbbá az egyházzenei kórusok találkozóján, ahonnan el is hoztuk az Ezüstcsengő díjat, ami azt jelenti, nálunk lesz a következő találkozó. A barokk kort dolgoztuk most föl, de játékosan, tizenhét gyerek részvételével.

A tóthfalui táborok zárórendezvényére érkeztünk csütörtökön, de mint kiderült, zárórendezvény ide vagy oda, ők folytatják a munkát, és továbbra is összejönnek a kosárfonást tanulni vagy éppen örömzenélni.