2024. április 19., péntek

Élhető közösséget és környezetet teremteni

A kishegyesi helyi közösségben 2017-ben nagy figyelmet kap a szövetkezeti otthon felújítása és a főtér

Mint tudjuk, a jól hangzó decentralizációs elgondolások helyett a helyi közösségek egyre kevesebb pénzt és illetékességet kapnak a valóságban. Ettől függetlenül a kishegyesi helyi közösség sikeresen zárta az előző évet – számolt be lapunknak Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke. Mohácsi elmondta, hogy 2016-ban a helyi közösség kivételével minden szinten választásokat tartottak, emiatt a tevékenységek elhúzódtak, de így is számos projektumot sikerült megvalósítaniuk.

Mohácsi Zoltán (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán (Lakatos János felvétele)

– Azok a dolgok, amik eddig is folytak, mint a vízelvezető árkok tisztítása, a vízvezetékcsövek folyamatos cseréje, a kisebb-nagyobb betonozási munkálatok stb., 2016-ban is megtörténtek. Odafigyeltünk a közvilágítás karbantartására is, és teljesíteni tudtuk a polgárok igényeit. Emellett sikerült olyan projektumokat is megvalósítani mint az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola parkolójának kibővítése és a parókia parkolójának kiépítése. A múlt évben sikerült átadnunk és hálózatba kötnünk az új, B4-es kutat, ezzel is javítva a vízellátást és a vízminőséget. Ugyancsak jelentős projektum volt a falu Főterének kialakítása. A térrendezés első fázisa megvalósult, és az új térrész már több rendezvénynek is a helyszíne volt. Arról is büszkén számolhatok be, hogy a téren a színház falára egy 56-os emléktáblát helyeztünk el. Ezt a Nagy Imre Társaság és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a közreműködésével valósítottuk meg. A főteret szeretnénk az elképzeléseink szerint befejezni, a következő években folyamatosan pályázni fogunk, hiszen kész tervekkel és egy megkezdett projektummal rendelkezünk.

Milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani az idén?

Tavaly készült el a Főtér első része (Lakatos János felvétele)

Tavaly készült el a Főtér első része (Lakatos János felvétele)

– Az lesz a célunk, hogy ne csökkenjen a kommunális szolgáltatások szintje, mivel sikerült elérnünk egy komolyabb színvonalat. A helyi közösség az újonnan megalakult községi közvállalattal karöltve meg tudja oldani az esetleges problémákat, vagy a polgárok igényeit tolmácsolni tudjuk az illetékeseknek. Mindennemű kommunális tevékenység kapcsán eredmények fognak születni az előttünk álló évben. Már korábban megfogalmazódott bennünk, hogy a szövetkezeti otthont megnyitjuk a falu előtt, hogy szervezeteink belakják azt a teret. Most a tervek elkészítését várjuk, ha ezek elkészülnek, akkor pályázni fogunk minden szinten. El kell mondani, hogy maguk a tervek is igen komoly összegbe kerülnek, de erre saját forrásainkból sikerült pénzt biztosítani. Ettől függetlenül voltak olyan dolgok, amikkel nem várhattunk, ilyen volt a néptáncosok téli próbaterme. A színháztermet télen nem tudjuk rendszeresen fűteni, ezért a szövetkezeti otthon alsó termét felújítottuk számukra, fűtést biztosítottunk, és megfelelő padlózattal láttuk el. A teljes szövetkezeti otthon felújítását csak fázisokban tudjuk megvalósítani, de amit az épületből addig ki tudunk használni, azt kihasználjuk. A következő lépés az lesz, hogy a próbateremhez tartozó szanitáris csomópontot használható állapotba hozzuk.

A beruházások mellett bizonyára fontos szerep jut a civil szervezeteknek és különböző rendezvényeknek. Ezzel kapcsolatban mik az elképzeléseik?

– Az előttünk álló évben is nagy hangsúly fogunk fektetni arra, hogy méltóképpen megünnepeljük a falunapot és az Anna-napot, valamint nemzeti ünnepeinket. Úgy gondolom, hogy e téren igen sikeresek voltunk a korábbi években. Minden nagyobb rendezvényen a helyi közösség képezte a szervezés gerincét, viszont a programokba aktívan bevontuk a civil szervezeteket, és időnként magánkezdeményezések is helyet kaptak. Természetesen a művelődési egyesület volt az ilyen rendezvények zászlós hajója. Fontosnak tartom elmondani, hogy kevesebben vagyunk, mint 30 évvel ezelőtt, de azok a polgárok, akik itt élnek, élhető környezetet és közösséget szeretnének maguknak. Ennek tükrében fogjuk tervezni a 2017-e évet, és bízok benne, hogy a nehézségek ellenére is sikeresek leszünk.