2024. május 10., péntek

Imák és dicsérőénekek

Adán bemutatták az Orthodox imakönyv című kötetet

Az adai Igor Kojić szerkesztésében és költségén jelent meg magyar nyelven az az ortodox fohászokat tartalmazó, Orthodox imakönyv című kötet, illetve dicsérőénekeket bemutató négy füzet, amelyet a szerkesztő csütörtök este mutatott be a nagyközönségnek Adán a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében.

Igor Kojić a könyvbemutatón (Csincsik Zsolt felvétele)

Igor Kojić a könyvbemutatón (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ortodox görögkeleti vallású, magyarul kiválóan beszélő Igor Kojić gépészmérnök végzettségű, és középiskolai tanárként dolgozik az adai Műszaki Iskolában, ahol gépészeti szaktantárgyakat oktat. Az imakönyv szerkesztője lapunknak elmondta, hogy az imakönyv reggeli és esti imákat, áldozás előtti és utáni hálaadó imákat, valamint különféle alkalmi imákat tartalmaz, illetve két dicsérőéneket Jézus Krisztus és Szentséges Szűz Mária tiszteletére. Továbbá a kötetben helyet kapott négy kánon, amelyek kilenc ódából álló énekek. Ezek szintén különböző témájúak, ünnepre vagy valamelyik szent dicséretére íródtak.

– Az imákat különböző forrásokból gyűjtöttem össze, többek között a magyar ortodox egyház honlapjáról és egy szlovákiai szerzetestől. Az imák megvoltak szerb nyelven, ezek alapján kutattam föl és gyűjtöttem össze magyar nyelven. Öt-hat imára nem sikerült rábukkannom magyarul, ezeket magam fordítottam le és tettem közzé a 304 oldalas könyvben. Fontosnak tartom, hogy a magyar anyanyelvű emberek is megismerjék ezeket az ősi imákat, amelyek a Szentlélek által lettek lejegyezve még az egyházszakadás előtti évszázadokban. Szerintem ezek az imák érdekesek lehetnek a római katolikus hívők számára is, hiszen olyan szentektől is gyűjtöttem fohászokat, mint Aranyszájú Szent János és Szent Vazul, akiket a katolikus egyház a saját szentjei között tart számon. Az imádság segít bennünket abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, és általa megváltozzunk, jobbá legyünk – közölte Igor Kojić, akitől megtudtuk, hogy a napokban került ki a nyomdából az általa szerkesztett, szerb nyelvű imákat tartalmazó imakönyv. Emellett más egyházi és vallási témájú kiadványok közzétételén is dolgozik, amelyek között vannak magyar nyelvűek is.

A könyvbemutatón az imakönyvből és a dicsérőénekeket tartalmazó füzetekből Morvai Nagybali Tamara könyvtáros és Péter Krisztina magyartanár olvasott föl részleteket.