2024. április 19., péntek

Theresa May az EU egységének fontosságára fogja felhívni Trump figyelmét

Theresa May brit miniszterelnök közelgő washingtoni látogatásán az Európai Unió egységének fontosságára kívánja felhívni Donald Trump amerikai elnök figyelmét.

May, akivel a Financial Times közölt interjút szombaton, a londoni üzleti napilapnak kijelentette: biztonsági okokból is fontos, hogy az Európai Unió erős maradjon. "Tekintettel a fenyegetésekre, amelyekkel szembesülünk, nem most van itt az ideje az együttműködés csökkentésének" - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May hozzátette: amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, az a döntés nem az Európai Unió szétbomlasztásáról szólt. "Bízom abban, hogy az Egyesült Államok felismeri, milyen fontos az európai együttműködés a kollektív védelem és a közös biztonság szempontjából" - mondta a brit miniszterelnök. May nem hivatalos értesülések szerint már februárban látogatást tesz a Fehér Házban.

A Financial Times felidézi, hogy Trump az elnökválasztási kampány idején helyeselte Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, és szoros kapcsolatokat ápol Nigel Farage-zsal, a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt vezetőjével, aki részt is vett Trump kampányában.

A brit lap idézi Anthony Gardnert, az Egyesült Államok távozó EU-nagykövetét is, aki elmondta: a washingtoni váltást Trump részéről irányító stáb magas rangú illetékesei azt kérdezgetik EU-tisztségviselőktől, hogy Nagy-Britannia után melyik ország távozik legközelebb az unióból. Gardner szerint "elmebeteg dolog" azt képzelni, hogy az EU szétforgácsolódásának támogatása az Egyesült Államok érdekeit szolgálná.

Donald Trump a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott, néhány nappal beiktatása előtt közölt interjúban kifejtette azt a véleményét, hogy az Európai Unióban Németország a domináns hatalom, és a brit választók ezért "bölcsen tették", hogy a kilépés mellett döntöttek az EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson. "Ha megnézzük az Európai Uniót, az tulajdonképpen nem más, mint Németország, alapvetően csak egy eszköz Németország kezében. Ezért gondolom, hogy az Egyesült Királyság okosan cselekedett a kilépéssel" - fogalmazott Trump a brit lapnak nyilatkozva.