2024. április 20., szombat

2017-ben az egészségügy kapja a legtöbb pénzt

Folytatódik a brüsszeli párbeszéd - 2 milliárd az egészségügyre - Szabálytalanságok a Szerbiai Villanygazdaság munkájában

FOLYTATÓDIK A PÁRBESZÉD

Kedden folytatják Pristinával a brüsszeli párbeszédet, amelyen Szerbiát a kormányfő mellett Tomislav Nikolić államfő is képviseli majd – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić kormányfő.

A miniszterelnök kiemelte, hogy Szerbia legfőbb célja, hogy elkerülje az összetűzéseket és a további provokációkat, valamint hogy ne ismétlődhessen meg, hogy a koszovói különleges alakulatok fegyverrel vonulnak a szerbek lakta területekre. A kormányfő nehéz tárgyalásokra számít.

2 MILLIÁRD EURÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYRE

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy 2017-ben a kormány az egészségügy helyzetének a javítására fekteti a hangsúlyt. Mint mondta, 2 hónap múlva átadják rendeltetésének az új Niši Klinikai Központot, de további klinikai központokat is építenek Belgrádban, Újvidéken és Kragujevácon, felújítják a Tiršova utcai gyermekkórházat, amelyet egy új részleggel is bővítenek, emellett az egészségügyi intézmények más befektetésekre is számíthatnak, különböző gépek, orvosi műszerek beszerzését illetően.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy 2017-ben a költségvetési eszközök legnagyobb részét az egészségügyre fordítja a kormány. Mint mondta, összesen 2 milliárd eurót áldoznak erre a célra, és hangsúlyozta,  hogy 70 éve nem fordítottak ilyen sok pénzt az egészségügyre.

INDOKOLATLANUL MAGAS VILLANYSZÁMLÁK

A kormányfő elmondta azt is, hogy ma beszélgetésre hívta Milorad Grčićet, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatóját, mivel a polgárok arra panaszkodtak, hogy a decemberi villanyszámlájuk indokolatlanul magas volt. Mint mondta, szabálytalanságokra derült fény a vállalat munkájában, ezért mindazok, akik indokolatlanul fizettek többet a villanyáramért, visszakapják a pénzüket. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy hasonló botrányra nem kerülhet sor a jövőben.