2024. április 19., péntek

A régió békéje közös érdek

Szerbia jó úton halad Európa felé, már „csak” sajtószabadságra és jogállamiságra lenne szüksége

Kétoldalú találkozók megtartására használta ki a davosi 47. Világgazdasági Fórum pénteki napját Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Mint arról korábban már nyilatkozott, rövid, de jelentős négyszemközti találkozók ezek, melyeken fontos kérdéseket lehet megvitatni.

Hogy Szerbia elkötelezte magát az európai uniós integráció útja mellett, arról Johannes Hahn uniós bővítési biztost próbálta meggyőzni Vučić. A találkozón szó volt az uniós közeledés következő lépéseiről, de a Koszovóval folytatott párbeszédről is, a közelmúltban kialakult újabb feszültség kapcsán. A témákról Hahn egyik Twitter-bejegyzésében tájékoztatta a nyilvánosságot. További részletekre ugyan nem derült fény a megbeszéléssel kapcsolatban, de Vučić és Hahn a későbbiekben részt vett Az Európai Unió szomszédságpolitikája elnevezésű tanácskozáson is.

Mindenki egyért, egy mindenkiért. Avagy Petro Porosenko ukrán elnök (balról a második), Johannes Hahn, Andrej Plenković, Aleksandar Vučić és sebastian Kurz a davosi szomszédságpolitikai találkozón (Beta/Hina)

Mindenki egyért, egy mindenkiért. Avagy Petro Porosenko ukrán elnök (balról a második), Johannes Hahn, Andrej Plenković, Aleksandar Vučić és sebastian Kurz a davosi szomszédságpolitikai találkozón (Beta/Hina)

Ezen a konferencián jelen volt Andrej Plenković horvát kormányfő is. Újságíróknak nyilatkozva Vučić kijelentette: horvát kollégáját meghívja Szerbiába, mert Belgrádnak és Zágrábnak a jövőbe kell néznie, s a kommunikáció mindig gyógyír a fennálló problémákra.

– Andrej Plenkovićot ezennel meghívom Belgrádba, jöjjön, amikor neki a leginkább megfelel. Mindig szívesen látjuk Belgrádban vagy bárhol másutt Szerbiában, mint ahogy Kolinda Grabar-Kitarović elnököt is – fogalmazott a szerb miniszterelnök.

Szavai szerint a két államnak számos kérdést kell rendeznie, a gondokat éppen a közvetlen és nyílt párbeszéd oldhatja meg. Hozzátette azonban: a horvát politikusokkal ellentétben nem szeretné rögtön felsorolni, mi mindenért okolja a szomszédos államot.

– Előbb beszélgessünk, s meglátjuk, miben tudunk egyetérteni, s mi az, amit nem tudunk megoldani – emelte ki.

Véleménye szerint nagyon népszerűtlen politikusnak számít Horvátországban, úgy véli, többet írnak róla a szomszédos államban, mint itthon.

– Köszönöm ezt a figyelmet, de az én munkám továbbra is Szerbia érdekeinek a védelme, amit úgy végzek, hogy a horvát érdekeket se sértsem meg. Közös érdekünk pedig a régió békéjének a megőrzése – nyilatkozta Vučić, aki szerint a legkönnyebb szenzációhajhász cikkekkel eladni a lapokat a határ mindkét oldalán, de ez semmilyen eredményre nem vezet.

A kormányfő találkozott Davosban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel, aki kijelentette: meggyőzőek a szerbiai reformok eredményei, melyeknek köszönhetően az ország stabilan az európai úton halad. Ausztria – mint mondta – továbbra is támogatja Szerbiát ezen a útján. A jogállamiság megteremtésére, a sajtószabadság szavatolására, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc folytatására bátorította az országot. Köszönetet mondott Szerbiának a migránsválság kezelésében tanúsított együttműködéséért. Bejelentette, hogy kidolgoztak egy egy évre szóló osztrák–szerb cselekvési tervet is, melynek az európai integrációs folyamat gyorsítása a fő célja.