2024. április 26., péntek

Ki lesz a Szakma Kiváló Tanulója?

Vajdasági középiskolások is bekapcsolódtak a magyarországi a X. Szakma Sztár Fesztivál keretében zajló verseny elődöntőjébe

Akár vajdasági középiskolás is elnyerheti a Szakma Kiváló Tanulója megtisztelő címet azon a magyarországi tanulmányi versenyen, amelynek itteni elődöntőjét a szabadkai Politechnikai Iskolában rendezték meg. Első alkalom, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának és a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhetően a határon túli magyar szakképzésben részt vevő tanulók is részt vehetnek a megmérettetésen.

A Szabadkán megtartott elődöntőben 10 vajdasági szakközépiskola 53 végzős – tehát harmadikos és negyedikes diákja – versenyzett. A fodrász, szakács, mechatronikai technikus, magasépítő technikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető, festő, hegesztő, elektronikai technikus, villanyszerelő, keramikus, eladó szakon tanuló diákok töltötték ki a tanulmányi verseny írásbeli tesztjét. Mint Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a szakmai tanulmányi versenyen volt olyan szak, amely diákjai 120–150–180 percet, míg a magasépítő technikusi szak versenyzői 360 percet kaptak a feladatok megoldására. Ezeket a szabadkai, zentai, nagybecskereki, temerini, topolyai, adai, csókai, törökkanizsai szakközépiskolásokat 15 kiváló szaktanár hónapokig készítette fel erre a megmérettetésre. Azt, hogy a X. Szakma Sztár Fesztivál áprilisban Budapesten megrendezésre kerülő döntőjébe e vajdasági szakközépiskolások közül hány diák, ki kerül be, a jövő héten derül ki, a tesztek értékelése után. Ott már gyakorlati tudásukról tesznek tanúbizonyságot. Mint Jerasz Anikó megjegyezte, az iskolák legjobbjai jutottak el a vajdasági elődöntőre, tehát a budapesti döntőben a legjobbak legjobbjai vesznek részt.

Mint az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökétől megtudtuk, két éve még csak nézőként, tavaly már egy bemutatkozó előadással vehettek részt a vajdaságiak e megmérettetésen, idén viszont már teljes jogú versenyzőként.

– A szakképzés népszerűsítése a verseny célja. Az utóbbi években a szakmák tanulása felé fordul a figyelem. Mint tudjuk, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben meghirdette a külhoni magyar szakképzés évét, amely részeként, eredményeként 2 vajdasági középiskolában tangazdaságot, egyben tanműhelyt, egyben pedig tankonyhát hoztak létre, ám elmondhatjuk, mint a 24 szakközépiskola, ahol magyar nyelven is folyik a tanítás, jelentős támogatásban részesült/részesül a szakképzés színvonalának fejlesztése érdekében. A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a szakképzés népszerűsítése érdekében figyelemreméltó, sikeres programjai voltak nálunk is, ezek egyike például az volt, amikor a végzős középiskolásokkal vállalkozók találkoztak és elbeszélgettek velük a karrierépítésről, vagyis, hogy a hároméves, négyéves szakközépiskola elvégzése után milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedés, a vállalkozás terén.