2024. április 20., szombat

Sve je teže preći granicu

Migranti se ponovo zadržavaju u ciglani – nastavljaju da prisižu u Tavankut

Ponovo su migranti u nekadašnjoj ciglani. Oko pedesetak mladih ljudi boravi tamo, a novi stalno pristižu sa rančevima, umotani u ćebad. Neki su vraćaju iz kupovine a neki stižu sa granice. U dvorištu ćaskaju u malim grupama, na dva mesta su zapalili vatru i greju se. Sa nekima od njih koji govore engleski smo se uspeli sporazumeti.

U ciglani pored vatre (Fotó: Gergely Árpád)

U ciglani pored vatre (Fotó: Gergely Árpád)

Esan i Imdad Ali su braća. Esan ima 18 a Imdad 20 godina. Stigli su iz Pakistana.
Dva dana smo u Subotici, pre toga smo bili 6 meseci u Beogradu. Deset puta smo pokušali da pređemo granicu do sada, ali na žalost nismo uspeli. Poslednji put smo uspeli da pređemo granicu ali su nas nakon jednog kilometra vratili nazad iz Mađarske. Ova dva dana nismo pokušavali da pređemo, ali danas ćemo pokušati i ako nam ne uspe vratićemo se za Beograd jer smo čuli da će ponovo biti veoma hladno.

Umar je iz Avganistana. Pet meseci je u Beogradu, danas je stigao u Suboticu, kako je rekao danas će pokušati da pređe granicu sa Mađarskom. Nada se da će uspeti u tome i ubrzo stići u neku od zapadnih zemalja.

Saeed je Pakistanski državljanin. Pokazao nam je policijsku naredbu izdatu od strane granične policije u Subotici prema kojoj mora da napusti Srbiju u roku od deset dana, zbog nedostatka ličnih dokumenata.

Sami ima 26 godina, krenuo je iz Pakistana, četrdeset osam dana je u Srbiji a u Suboticu je upravo sad stigao. Dva puta je pokušao da pređe granicu, ali bez uspeha.
- Ne mogu da idem u prihvatilište jer nemam dokumentaciju. Ako uspem da pređem granicu, pridružiću se svojoj porodici u Švajcarskoj- rekao je Sami.
U gradu se ovih dana može videti veći broj migranata, nakon hladnog vremena u grupama stižu iz glavnog grada. U Tavankutu u obližnjoj šumi, čekaju da padne noć kako bi pokušali da uđu u Uniju. Otišli smo u Tavankut gde nam je predsednik lokalne zajednice, Toma Vojnić Mijatov odgovorio na pitanja.
Trenutno ima migranata koji u šumi pokušavaju da pređu granicu iako znaju da u tome neće uspeti. U parku u centru grada su takođe palili vatru da se ugreju, srećom da nisu izgorele ogromne jelke koje se tamo nalaze. Trudimo se da prema njima budemo dobrei jer onda ni oni neće ispoljavati agresiju. Za sobom ostavljaju jako veliku količinu smeća.Nakon što je pao sneg, vide se samo otisci i ostaci loženja vatre. Trgovci su rekli da neće da čekaju u redu a hranu otvore i jedu pre nego što je plate. Ulazili su u napuštene kuće i tamo palili vatru da se ogreju- rekao je Mijatov.
Šumar Antun Pašić, nam je pokazao tragove koje su ostavili za sobom i govorio nam o njihovim navikama.
-Dok nije bilo ograde, migranti su samo prolazili kroz šumu u Tavankutu, ali sada se zadržavaju tu duže vreme. Kada je bilo izuzetno hladno, nisam ih viđao u šumi, verovatno su bili u prihvatnom centru. Bude ih po 15-20 u grupi, uglavnom su to muškarci u svojim dvadesetim godinama koji noću pokušavaju da pređu preko granice a danju se motaju po šumi- rekao nam je šumar.
Na autobuskoj stanici u Subotici smo saznali da migranti prisižu iz Beograda u periodu između pola šest i pola osam uveče. Dolaze u grupama od oko 15-20 ljudi. Uglavnom su to muškarci u svojim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Često popdne skoro ceo autobus pun migranata putuje za Horgoš. Ako ne uspeju da pređu u Mađarsku, vraćaju se nazad na autobusku stanicu, pa kasnije ponovo pokušavaju.