2024. április 20., szombat

Közvilágítás, villanyellátás

Környezetszennyezést okozhat a lekapcsolt akkumulátorgyár

A városi képviselő-testület privát partner kezébe adja a város közvilágításának koncesszió nélküli észszerűsítését, rekonstrukcióját és karbantartását. Ebben egyelőre a belgrádi GGE ESCO d.o.o. cég az érdekelt fél. A projekt célja a közvilágítás gazdaságosságának növelése megfelelő rendszer fölállításával, ami révén csökkenthetők a kiadások, gazdaságosabb, biztosabb és kellő szintű lesz a város megvilágítása.
A fővárosi cég által fölkínált, 12 évre szóló projekt 2,36 millió eurójába kerülne a városnak. A fölterjesztők szerint a becslések alapján tíz év alatt 360 millió dinárt spórolhat meg Zombor a közvilágításon. Az ellenzék hevesen támadta az indítványt, mondván, ez nem privát partnerség, hanem kétmillió euró elrablása a zombori polgárok zsebéből, jobban tenné a város, ha hitelt venne föl, az kevesebbe kerülne. Fölrótták, hogy belgrádi céget kívánnak bevonni a munkába, amivel megalázzák a város területén működő közvállalatokat. Egyórás parázs vita után a városi képviselő-testület szavazattöbbséggel hagyta jóvá a közvilágítás hatékonyságának növelését célzó partnerkapcsolat létrehozását.
A belgrádi cég által benyújtott ajánlat azonban még nem jelenti azt, hogy ez a vállalat lesz a város partnere. Annak kiválasztását egy öttagú szakmai bizottság segíti majd, amelynek tagjait az ülés során választották meg, ugyancsak szavazattöbbséggel. A bizottság szakmai segítséget nyújt a hatástanulmány kidolgozásában, a pályázati feltételek kidolgozásában, az ajánlatok elbírálási kritériumainak meghozásában, illetve a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában, de arra is fölhatalmazása van, hogy kezdeményezze a partnerkapcsolatról szóló eljárás megszüntetését.
Személycserék
A városi képviselő-testület elfogadta Jovan Kečának, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagjának a lemondását, amit munkahelyi elfoglaltságával indokolt. Helyébe Darko Radulović okleveles mezőgazdasági mérnököt választotta a testület.
Személyes okokra hivatkozva lemondott Strahinja Šljukić, a Vodokanal vízművek eddigi igazgatója is, amit a testület szavazattöbbséggel fogadott el, és megbízott igazgatóként Jasmina Bobić okleveles építészmérnököt nevezte ki, aki a közelmúltig az időközben megszüntetett Urbanizam közvállalat műszaki igazgatójaként dolgozott.
Az ülésen a város idegenforgalmi szervezetének igazgatóbizottsági tagsága alól fölmentették Bojana Bosnićot és helyére Ivana Ožboltot nevezték ki. A városi közigazgatás idegenforgalmi bizottságába Milan Bajramovićot nevezték ki a lemondott Saša Velebit helyébe. Érdek-összeférhetetlenség miatt lemondott a Vodokanal felügyelőbizottsági tagságáról a Vodovod Bezdan kommunális közvállalat újonnan kinevezett igazgatója, Dejan Kubatov, helyére a nemesmiliticsi Ladislav Palfi került.
Környezetszennyezéssel fenyeget az áramszünet?
A zombori akkumulátorgyárban (FAS) kedden kikapcsolták az áramot, amit a csődeljárás alatti cég csődgondnoka többszörösen is sürgetett. A gyárat tavaly májustól bérlő DEM-HELLAS vállalat ugyanis nem fizetett az elfogyasztott elektromos energiáért, és ez a FAS számláját terheli. A Szerbiai Villanygazdaság 81,5 millió dinárt követel a villanyért.
A bérlő szerint ennek az összegnek mindössze a felével tartoznak, és hajlandóságot mutattak az adósság törlesztésére, de ezt a Villanygazdaság elvetette, mondván, bérlőként nem köthetnek szerződést a szolgáltatásról. A bérlő szerint ez jogilag megalapozatlan, egyben azt is fölrója, hogy mindössze háromnapos határidőt kaptak a gyár biztonságos kikapcsolásának előkészítésére. Tekintettel, hogy a gyárban tetemes mennyiségű vegyi anyagot tárolnak, fennáll az üzemzavar lehetősége, ami akár környezetvédelmi katasztrófába is torkollhat. Ennek megelőzése érdekében a DEM-HELLAS korábban kérte a kikapcsolás alóli kivételezését, amit az illetékes hatóság elvetett.
Arról, hogy a villanyenergia megvonásának következtében vegyi anyagok kerülhetnek a természetbe, a bérlő értesítette a környezetvédelemért felelős minisztériumot, az pedig nyomban tájékoztatta a katasztrófavédelmet.