2024. április 20., szombat

Egyre többen iratkoznak középiskolába

Új akcióterv született Zenta községben a romák oktatási helyzetének előmozdítására

A tavalyi év végén a zentai községi képviselő-testületben meghozták a döntést a romák felzárkóztatására, oktatási helyzetük előmozdítására vonatkozó új akciótervről, amely a 2017-től 2021-ig terjedő periódusra szól. Ennek apropóján felkerestük Perpauer Attilát, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagját, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnökét, hogy meséljen kicsit bővebben a községben élő romák, elsősorban a fiatalok jelenlegi helyzetéről. Milyen intézkedések születtek eddig az ügyben? Mennyiben valósult meg az előző, 2012–2016-os időszakra vonatkozó akcióterv? Hogyan épül föl az új, és milyen eredményeket várnak tőle?

– Az előző akciótervet széles körű kutatás előzte meg, felmértük a roma közösség állapotát, szükségleteit, hátrányait, erősségeit. Fontosnak tartottuk az óvodai, általános iskolai és az átfogó roma közösségi támogatást, melyhez az önkormányzat pénzügyi kereteket rendelt hozzá. A mostani akcióterv erre szervesen ráépül. Ez óvodai, általános és középiskolai, valamint esti iskolai képzést is tartalmaz. Az utóbbi is nagyon fontos, hiszen a roma közösség nagy százaléka még az első, 1–4. osztályig és a második, 5–8. osztályig tartó ciklust sem fejezte be. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy az általános iskolákkal és az oktatási minisztériummal karöltve ebben is segítséget nyújtson a roma közösségnek. Bevonjuk azokat az intézményeket is, amelyek operatív módon is tudnak segíteni, tehát a szociális központot, a rendőrséget, a tárcaközi bizottságot is, hogy minél szélesebb körű legyen a roma közösség támogatása. A minisztérium is szervez programokat, s mi ezekbe próbáljuk beilleszteni a saját akcióterveinket. Fontos, hogy ebben megjelenik a romák középiskolai tanulmányainak elősegítése, támogatjuk őket az utazási költségekben, a tankönyvek megvásárlásában – az utóbbiban az általános iskolásokat is. Az új tervben megjelenik a roma közösség megerősítése is, pályázatok útján a civil szervezeteiket is próbáljuk segíteni, hogy ne csak a községi, hanem tartományi, országos és külföldi pályázatokon is meg tudjanak jelenni. Mi a tartományhoz már beadtuk a pályázatokat, reményeink szerint meg tudjuk őket nyerni – mondta Perpauer, hozzátéve, bár még nem lehetünk teljesen elégedettek, a roma közösség helyzete folyamatosan javuló tendenciát mutat. 5–10 évvel ezelőtt például még hatalmasnak volt tekinthető a roma tanulók iskolai hiányzása, ez az elmúlt időszakban látványosan csökkent.

Az iskoláskor előtti felkészítésről elmondta, rendelkeznek már roma asszisztenssel, aki abban segít, hogy a teljesen más kultúrából érkező gyerekek szocializálódjanak, és felismerjék azokat a célokat, amelyeket az általános és lehetőség szerint a középiskola elvégzésével érhetnek majd el. A roma asszisztens, Rostás Laura jelenleg Tornyoson van munkaviszonyban, és heti rendszerességgel foglalkozik a gyermekekkel. A roma szülők motiváltságának növelését kiscsoportos foglalkozások által szeretnék elérni. Ez az ún. Roma Kávé projekt az óvodákban és iskolákban. Ezeken a helyszíneken tájékoztatják őket a problémákról, amelyek a roma családokat és közösséget érintik.

Az akcióterv kiterjed az iskolai segédanyagok bővítésére is, ez főleg szakirodalmat jelent, amely segíti a pedagógusok munkáját azáltal, hogy ők is megismerjék a roma kultúrát és szokásokat. Egyébként a tankönyvekben is szerepel ez a tematika, hogy a tanulók is megismerkedjenek roma társaik kultúrájával.

A felnőttképzésre is nagy az igény, számukra is minden évben indul felzárkóztató program, hogy befejezhessék az általános iskolát. 17-től körülbelül 50 éves korig látogatják a képzéseket.

– Tudom, hogy ez egy hatalmas munka, a bölcsőtől a koporsóig tartó feladat mindannyiunk számára, ennek ellenére optimista vagyok vele kapcsolatban. Az óvodában működik a roma asszisztens, az általános iskolában a könyvek segítségével haladunk tovább, remélhetőleg a középiskola felé, de ugyanúgy a felnőtt generációkkal is foglalkozunk, például az általuk szervezett rendezvényeket is támogatjuk. Az elmúlt időszakban például a romák életéről képkiállítást nyitott meg az önkormányzat, de megemlíthetjük a roma közösség által rendszeresen megszervezett roma bált is. Ami még biztató jel, hogy Tornyos vonzáskörzetéből egyre több roma gyerek iratkozik be középiskolába, és be is fejezi azt – mondta el lapunknak Perpauer Attila.