2024. április 24., szerda

Gyökereinket, múltunkat becsüljük

A Népkör MMK-ban szerdán este Örök örömkör címmel ünnepi műsorra került sor a magyar kultúra napja alkalmából. A közönséget Pintér Molnár Edit, Népkör MMK elnökségi tagja köszöntötte:

– Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én írta meg a Himnusz című verset, ez lett Magyarország nemzeti himnusza. Később, 1844-ben Erkel Ferenc megzenésítette és így már énekelhetővé is vált. A magyar állam 1989-ben döntötte el, hogy azt a dátumot, amikor Kölcsey Ferenc a Himnuszt véglegesítette, a magyar kultúra napjává kiáltja ki. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon a gyökereinket, a múltunkat becsüljük és ünnepeljük minden évben. Ezt teszi a Népkör is. A magyar kultúrát a fiataljaink is megbecsülik, hiszen sokan közülük néptáncosok, énekesek vagy színészettel foglalkoznak. Magyarországon ez a nap a pedagógusok számára még azért is fontos, mert ilyenkor kitüntetéseket kapnak munkájukért, de ez nálunk még nem divat – hallottuk Pintér Molnár Edittől.

Az est folyamán a Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund műsorát tekinthette meg a közönség, amelyet kifejezetten a magyar kultúra napjának szenteltek. A műsort a grundvezetők, Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba rendezték.