2024. április 19., péntek

Szövetkeztek az olimpiarendezés ellen

Látványosan kezdte meg tegnap első akcióját – a budapesti olimpiarendezés elleni aláírásgyűjtést – a tavaly alakult Momentum Mozgalom, ugyanis azonnal sikerült maga mögé felsorakoztatni – a Demokratikus Koalíció kivételével – az egész ellenzéki palettát. Az LMP csatlakozva a kezdeményezéshez tegnap szintén aláírásgyűjtésbe kezdett a 2024-es olimpia budapesti rendezése ellen. Az Együtt már szerdán – amikor a Kúria döntése értelmében szabad utat kaptak az aláírásgyűjtéshez – támogatásáról biztosította a „semmiből érkezett” (egyelőre még) civil szerveződést, ugyanígy tett a Párbeszéd Magyarországért is. Molnár Gyula, az MSZP elnöke tegnap jelentette be, hogy támogatják a kezdeményezést. A Jobbiktól nem érkezett egyértelmű állásfoglalás. Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője a 24.hu megkeresésére azt mondta, a Jobbik korábban támogatott volna egy népszavazást az olimpia ügyében, de mostanra ez okafogyottá vált, mert az NOB egy független céggel fogja elvégeztetni az olimpiarendezés társadalmi támogatottságát, és ha nem lesz meg a 60-70 százalék, akkor olimpia sem lesz.

A Momentum Mozgalom csütörtökön megkezdte az aláírásgyűjtést (Fotó: MTI)

A Momentum Mozgalom csütörtökön megkezdte az aláírásgyűjtést (Fotó: MTI)

A Momentum Mozgalomnak és ellenzéki támogatóiknak az idevágó törvény értelmében harminc napjuk van arra, hogy összegyűjtsenek legalább 138 ezer aláírást az olimpiarendezés ellen. Ha ez sikerül, akkor népszavazást fognak kiírni Budapesten. A Fővárosi Választási Bizottság által hitelesített és a Kúria által jóváhagyott kérdés így hangzik: Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

A Momentum Mozgalom szerint az olimpiánál vannak sokkal fontosabb kérdések, mint például a lakhatás, a megélhetés, az oktatás, az egészségügy és a közlekedés. A szerveződés nem titkolt céljaamint Fekete-Győr András elnök a Mandinernek adott interjúban elárulta –, hogy induljanak a 2018-as választáson. Akárcsak az LMP vagy újabb retorikájában a Jobbik, az egész rendszerváltó pártgarnitúrától elkülönítik magukat, az elsődleges cél mégis a Fidesz–KDNP kormány megdöntése. Soros György nem áll mögöttük és nem tekintik magukat baloldali pártnak. Az utóbbit azért érdemes megjegyezni, mert a Magyar Idők tegnap a politikai céllal létrejött szerveződés mögött állók baloldali és a szabad demokrata kötődéseiről írt.

Az MTI tájékoztatott a kezdeményezést támogató pártok tegnapi nyilatkozatairól. Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón elmondta, mindannyian sportpártiak, olimpiapártiak, fontos lenne, ha egyszer Magyarország készen állna a rendezésre. Most viszont több a kérdés, mint a válasz, ezért örülnek és támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését, és arra kérik tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy ők is írják alá a kezdeményezést. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az olimpiának igazi nemzeti ügynek kellene lennie, mert a rendezvény évtizedekre meghatározza az ország sorsát. A politikus megjegyezte, hogy nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője a párt aláírásgyűjtő standjai előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a népszavazáson budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, hogy mire szeretnék elkölteni azt a 3 ezer milliárd forintot, amennyibe az olimpia rendezése kerülne. Hangsúlyozta: az LMP az első pillanattól következetesen ellenezte az olimpia megrendezését, mert véleményük szerint egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni.

A Fidesz közleményben reagált hiteltelennek nevezve az olimpiarendezést támadó ellenzéki pártokat, amelyek korábban a Fővárosi Közgyűlésben megszavazták, hogy pályázzanak a 2024-es olimpia megszervezésére.

A nagyobbik kormánypárt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Horváth Csaba (MSZP) akkor még úgy nyilatkozott, hogy bízik a sikeres pályázatban, Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) pedig azt mondta, hogy nagy lehetőséget lát az olimpiában, és a Jobbik is támogatólag lépett fel, csak az LMP mondott nemet.

Most ugyanezek a pártok az olimpia ellen kampányolnak, így tehát kérdés, hogy valójában mi az ellenzéki pártok álláspontja – olvasható a Fidesz közleményében. Hozzátették: az ellenzék már megint Magyarország sikertelenségében érdekelt, képtelen összefogni még a nemzeti ügyekért is.