2024. március 28., csütörtök

Ilić szakítana Vučićtyal

Ellentétek az Új Szerbia párton belül, Dubravka Filipovski kilépett

A Szerb Haladó Párttal kötött együttműködés felbontását jelentette be Velimir Ilić, az Új Szerbia párt elnöke. A döntéssel nem ért egyet mindenki a politikai szervezeten belül, Dubravka Filipovski lemondott a pártban betöltött minden tisztségéről, és elhagyta az Új Szerbiát.

Ilić azzal indokolta meg döntését a Blic és a Večernje novosti napilapoknak adott nyilatkozatában, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke, korábban tisztséget ígért neki a Korridorok úthálózat-fejlesztési közvállalatban, mindebből azonban a mai napig nem lett semmi.

– Vučić azt mondta nekem, hogy én fogom vezetni a Korridorok vállalatot, ezért mondjak le a parlamenti képviselői mandátumról. Azóta, hogy ezt megtettem, a vállalatnak még a közelébe sem engednek, nem hogy be – jelentette ki a politikus.

E bejelentéssel egyidejűleg jelent meg Filipovski lemondásának a híre. A médiumok úgy értékelték, hogy a politikus Ilić mellett az egyedüli felismerhető arc az Új Szerbián belül. Filipovski nem ért egyet Ilić politikájával – indokolta meg visszavonhatatlan lemondásának okát. 2004 óta sajtófelelőse volt a pártnak, 2012-ben képviselővé választották, majd 2014-ben és 2016-ban is mandátumhoz jutott.

Az Új Szerbia jelenleg a Szerb Haladó Párt koalíciós partnere. Elnöke, Velimir Ilić a tavalyi választásokat követően elveszítette addigi miniszteri pozícióját, de képviselői mandátumát is.